Nätchefen: ”700 MHz-bandet är otroligt viktigt”

5G Nästa generations mobilnät är snart här. Men en problemfråga som seglat upp är auktionsvillkoren för spektrumtilldelningen i lågbandet 700 MHz.
– 700 MHz-bandet är otroligt viktigt eftersom spektrum är en ändlig resurs och att bygga mobilnät med lågband ger bäst täckningseffektivitet, säger Maria Jonsson, nätchef hos operatören Tre.

Nätchefen: ”700 MHz-bandet är otroligt viktigt”
Tre

Tidigare i våras riktade Tre Sveriges vd Johan Johansson kritik mot Post- och telestyrelsen (PTS) kring hur de planerade att villkora auktionen för 700 MHz-bandet. Han menade att villkoren riskerade konkurrensmöjligheterna och gynnade de finansiellt starkaste aktörerna. PTS slog ifrån sig och svarade att det är marknaden, där behov, efterfrågan och betalningsvilja i största möjliga utsträckning ska avgöra.

Men hur påverkar det möjligheterna för de operatörer som riskerar att hamna utan utrymme i lågbandet 700 MHz?

– Det finns ett missförstånd om att 5g bara skulle vara aktuellt på högband. För de lägsta latenstiderna behövs de riktigt höga frekvenserna men i stället blir räckvidden mycket begränsad. Mycket små områden ( så kallade ”small cells”)  täcks i respektive fall och denna typ av täckning kommer att vara aktuell för t ex en industri eller där specifikt behov finns. Men samtidigt behövs också ett kompletterande täckningslager . Och med tanke på hur Sverige ser ut geografiskt är det oerhört mycket mer effektivt att bygga täckning med lågband. Det handlar ju om hur man ska använda sina resurser effektivt, säger Tres nätchef Marja Jonsson.

700MHz-bandet kritiskt

För att få effektivitet är 700 MHz-bandet kritiskt och den planerade auktionen kan medföra att flertalet aktörer blockeras från det – och hänvisas till högband för sin 5g-utbyggnad. Maria ser det därför som strategiskt viktigt att få ta del av utrymmet.

– Speciellt lågband är problematiskt och 700 MHz-bandet är otroligt viktigeftersom tillgången på låbandsspektrum är begränsad säger hon.

Och om PTS inte ändrar sina villkor kommer konsekvenserna bli kännbara.

– För att uppnå samma täckningseffekt kommer vi att behöva bygga långt fler master och basstationer i högre frekvensband. En sämre och fördyrande lösning samhällsmässigt på flera sätt.

I dagsläget arbetar Tre med 5g-initiatiiv på andra ställen än i Sverige. Och man är inte stressad över att halka efter på området.

– Vi har inte testat 5g i full skala här, dock har vi testat delteknologier. Väldigt kort kan man säga att vi följer marknaden och siktar på att ha 5g när det finns ett behov och utrustningen finns framme.

Något man däremot dragit igång är utrullningen av Narrowband-IoT. Bland annat i ett gemensamt projekt med energijätten E.ON.

– Det är rätt fantastisk teknik, för det är som ett nät i nätet – med andra egenskaper än övriga mobilnätet. Bland annat är täckningen och batterilivslängder vansinnigt mycket bättre, säger Maria.

”Vi vill ha en bra plattform för 5g”

Många aktörer, både globalt – men även i Sverige, säger att de kommer att ha 5g ute och rullande 2020. Och även om Tre kommer att vara med på det tåget så lär det dröja ytterligare något eller ett par år till merparten av sålda mobilterminaler har stöd för 5G.

– I år kommer vi bygga ut nätet generellt. Vi vill ha en bra plattform för 5g. Samtidigt kommer det att vara med 5G som med 4G att ny funktionalitet och förbättrad prestanda kommer gradvis och utvecklas över tid. Vad gäller kundintresse idag för 5G är det nog få användningsområden där vi idag som slutkonsumenter direkt saknar möjligheterna som 5G kommer att ge. Å andra sidan har vi historiskt varit dåliga på att förutse behov av alla de möjligheter våra mobiler ger oss idag som vi nu tar för givet. Det enda säkra är att vi inte kan förutspå vårt användande och behov av kommunikationstjänster framledes.

Samtidigt finns det ett stort intresse från hela samhället för alla de möjligheter och synergier som finns mellan digitalisering och 5G, säger Maria Jonsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.