nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Net1

Net1 vann tillståndet i 450 MHz-bandet

Netett Sverige AB slog Telia vid PTS auktion. Net1 vann tillståndet i 450 MHz-bandet. Prislappen landade på 40,1 miljoner kronor.
– Vi är jättenöjda, säger Linus Jönsson, vd för Net1.

  • Artikel annons 1

Det har varit en lång väntan. I september förra året bjöd PTS in intresserade att delta i en auktion om ett nationellt tillstånd i 450 MHz-bandet. Det var en så kallad andrapris-auktion där högst rangordnad budgivare betalar en auktionslikvid motsvararande det näst högsta budet. Två godkända ansökningar hade kommit in – och den 6 februari öppnades de förseglade budkuverten.

Netett Sverige AB:s bud var på 91 300 102 kronor. Telia Sverige AB:s bud var på 40 167 000 kronor. Detta innebär att Netett Sverige AB tilldelas tillståndet och ska lägga 40 167 000 kronor i auktionslikvid. På Net1 är man väldigt nöjda med vinsten.

– Vi säkrar vår framtid på marknaden, och för våra kunder innebär det en trygghet att frågan kring 450 MHz-bandet är löst. Den har ju varit uppe ett tag, och nu vet alla vem som äger nätet, säger Linus Jönsson, vd för Net1 till Telekom idag.

Satsar på säker IoT

Tillståndstiden gäller från den 5 mars 2020 – till och med den 31 december 2044. Att ha en sådan långsiktighet innebär att ice group kan utveckla sitt erbjudande kring mobilt bredband i Sverige. Net1 siktar på att blir den ledande utmanaren inom maschine-to-machine-marknaden och sakernas internet.

– Det ger oss möjlighet att investera i M2M och IoT-området där vi ser långsiktigheten. Vi är helt själva på bandet och det har unika egenskaper – framför allt gällande inomhustäckning som passar väldigt bra för maskinuppkopplingar och IoT, med en liten dataström. Alla ser att uppkoppling mot IoT är ett starkt segment, och vi kommer lägga mycket fokus på säkerhet. Mycket kommer handla om säkra uppkopplingar – och där kommer vi investera mycket framöver, säger Linus Jönsson.

Klarar redan täckningskravet

Tillståndet är förenat med ett täckningskrav som innebär att tillståndshavaren ska täcka minst 80 procent av ytan i varje län. Linus Jönsson konstaterar att Net1 redan klarar av det kravet. Tillståndshavaren ska också erbjuda en datatjänst med en överföringshastighet på minst 5 Mbit/s i nedlänk och 128 kbit/s i upplänk.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.