nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nio av tio vill bli hittade automatiskt när de ringer 112

I en nödsituation är det viktigt att kunna bli hittad.
Men trots att varannan person tror att SOS Alarm kan ”se” var man befinner sig när man ringer så stämmer inte det. Detta trots att tekniken finns.

  • Artikel annons 1

För nödställda som ringer 112 kan det tyckas irrelevant att behöva svara på frågor för att ange position. Men dessvärre är dessa fortfarande otroligt viktiga. För SOS-operatören kan inte se var personen som ringer befinner sig. Telefonsignalen ger bara en ungefärlig position baserat på närmaste mobilmast – vilket i genomsnitt ger ett tre kvadratkilometer stort område.
­– Om du ringer till 112 får du svara på frågor om vad som har inträffat, men också om var du befinner dig. Det här måste vi naturligtvis veta för att kunna skicka rätt hjälp till rätt plats. Samtidigt kan frågorna leda till ganska stor frustration hos den hjälpsökande, särskilt om du inte själv kan uppge exakt position. Det vore förstås bättre om vi i stället kunde förmedla att ”vi vet var du är och vi ska hjälpa dig”. Då kan vi både larma ut snabbare och skapa större trygghet hos dem som är i nöd, säger Björn Skoglund, Tjänsteägare 112 & Krisberedskap vid SOS Alarm.

Vill bli hittade automatiskt

Över 90 procent av svenskarna skulle vilja att SOS Alarm får den exakta positionen automatiskt via 112-samtal. Det visar en ny undersökning.

– Tekniken för att kunna skicka en exakt position från den nödställde till SOS-operatören finns sedan länge, Erfarenheten från bland annat Storbritannien visar att man på detta sätt kan spara i genomsnitt 30 sekunder i varje samtal. Det är långa sekunder för den som är i nöd, och i vår verksamhet är sparade sekunder lika med räddade liv, säger Björn Skoglund.                  

Men det är inte helt lätt att få till detta. Lagen sätter käppar i hjulen och måste ändras för att tekniken ska kunna användas full ut. Automatisk positionering finns redan i Storbritannien, Estland, Litauen, Österrike, Island, Belgien, Irland, Finland och Slovenien inom EU samt även Nya Zeeland. Tester pågår i flera länder inom EU.

 

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.

  • Annons 4