nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nmt fyller 30 och Telia hyllar med stipendium

Den 1 oktober fyller nmt 30 år och det uppmärksammar Telia genom att instifta ett årligt telekom-stipendium på 100 000 kronor i Östen Mäkitalos namn.

  • Artikel annons 1

Det var den 1 oktober 1981 som nmt-nätet lanserades vid Televerkets växel i Hammarbyberget i Stockholm. Nordic Mobile Telephony hölls därefter i drift i över 25 år innan det slutligen stängdes i december 2007.

– Det nordiska NMT-systemet var banbrytande då det gav människor i de nordiska länderna en helt ny möjlighet till mobil kommunikation, säger Håkan Dahlström, chef för Mobilitetstjänster, TeliaSonera.

En nyckelperson i utvecklingen av nmt-nätet var Östen Mäkitalo, som gick bort tidigare i år. Telia väljer nu att instifta ett minnesstipendium i hans namn, dels för att hedra Östen Mäkitalos minne men också för att ”uppmuntra framstående entreprenörer och innovativ forskning inom tekekommunikationsområdet”.

Prispengarna på 100 000 kronor kommer vartannat år att ges till en entreprenör och vartannat år till en forskare.

Telia har även lanserat en interaktiv sajt med en mängd information för den som känner sig nostalgisk eller bara nyfiken. Länken finns här inunder.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.

  • Annons 4