nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nmt fyller 30 och Telia hyllar med stipendium

Den 1 oktober fyller nmt 30 år och det uppmärksammar Telia genom att instifta ett årligt telekom-stipendium på 100 000 kronor i Östen Mäkitalos namn.

  • Artikel annons 1

Det var den 1 oktober 1981 som nmt-nätet lanserades vid Televerkets växel i Hammarbyberget i Stockholm. Nordic Mobile Telephony hölls därefter i drift i över 25 år innan det slutligen stängdes i december 2007.

– Det nordiska NMT-systemet var banbrytande då det gav människor i de nordiska länderna en helt ny möjlighet till mobil kommunikation, säger Håkan Dahlström, chef för Mobilitetstjänster, TeliaSonera.

En nyckelperson i utvecklingen av nmt-nätet var Östen Mäkitalo, som gick bort tidigare i år. Telia väljer nu att instifta ett minnesstipendium i hans namn, dels för att hedra Östen Mäkitalos minne men också för att ”uppmuntra framstående entreprenörer och innovativ forskning inom tekekommunikationsområdet”.

Prispengarna på 100 000 kronor kommer vartannat år att ges till en entreprenör och vartannat år till en forskare.

Telia har även lanserat en interaktiv sajt med en mängd information för den som känner sig nostalgisk eller bara nyfiken. Länken finns här inunder.

  • Annons 3

Fler nyheter

Studie visar stor okunskap kring molnsäkerhet

Vem ansvarar för säkerheten i molnet? Många företag lever i tron att säkerhetsansvar ingår när de köper publika molntjänster.
– Säkerhetsansvariga har stort förtroende för molntjänsterna men inte vet vilket ansvar de själva har, säger Greg Day på Palo Alto Networks.

  • Annons 4

Experten: Bli inte inlåst i molnet

Allt fler överger sina egna datacenter för molnet. Här berättar Uclaritys expert vad du bör tänka på. Fördelarna är många – men att flytta sin verksamhet vidare kan visa sig bli svårt.
– Inlåsningen är en tyst strategi från molntjänst-leverantörerna, säger Martin Lidholm till Telekom idag.