nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nokia går in IoT-patentpoolen Avanci

En samlingsplats för standardessentiell IoT-mobilnätsteknik.
Avanci är patentpoolen som hoppas dominera marknaden.
Och nu har de fått ett starkt tillägg – Nokia har anslutit sig.

  • Artikel annons 1

För de som producerar uppkopplade prylar som bilar, brödrostar eller mätarcentraler krävs det att man betalar licens – pengar för att man nyttjar olika teknikpatent.

Patentpoolen Avanci har hittills suttit på runt hälften av de nödvändiga patenten för IoT-mobilnätsteknik, men trots det har man haft svårt att attrahera kunder. I dag är det endast BMW som betalar licens för att använda tekniken.

Men inom kort kan det bli ändring på det. Nokia har nämligen valt att ansluta sig till poolen och med det tillägget innebär det att Avanci, med 20 patentägande medlemmar, nu har merparten av de essentiella rättigheterna. Det rapporterar Elektroniktidningen.

Fördelen för kunderna är att de som tecknar licens har större patentimmunitet, samt kan få en bättre kostnadsöverblick. Eller helt enkelt, de minimerar riskerna för att det kommer patentintrångsräkningar från andra parter.

Dock ställer sig Elektroniktidningen frågande till huruvida Nokia verkligen har lagt till alla IoT-mobilnätspatent eller ej, men på den direkta frågan har det finska företaget inte återkommit med ett svar.

Att Nokia går med i Avanci är ett stort steg, men ännu är poolen inte 100-procentig. Att få med kinesiska Huawei ses nu som nästa viktiga kliv att ta.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.