nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nokia och Telenor startar ny 5g-pilot

Ett pilotprojekt för att testa molnbaserade kommunikationslösningar.
I Danmark kommer Telenorkoncerenen och Nokia tillsammans utforska möjligheterna med 5g.

  • Artikel annons 1

Under andra kvartalet kommer Telenor att dra igång 5g-tester i Danmark. Det innebär att man inom kort sjösätter sin tredje teknikpilot på kort tid. Det danska projektet driver man tillsammans med Nokia för att testa finska företagets molnbaserade kommunikationstjänster, de senaste roboticstjänsterna, Fixed Wireless Acess samt ytterligare funktionella samt kommersiella möjligheter med 5g.

Telenor har valt Nokia som molnleverantör för koncernens skandinaviska del och därför är det viktigt att se till att tekniken är skalbar inför den kommande 5g-utrullningen.
– Våra kunder efterfrågar en pålitlig och säker uppkoppling med hög prestanda. Det är viktigt att Telenor utvärderar olika typer av tekniker, både funktionella och kommersiella 5G-lösning med våra leverantörer och vi är glada över att tillsammans med Nokia testa ny teknik i Danmark och runt om i Skandinavien, säger Ruza Sabanovic, teknikchef på Telenor Group.

I Sverige kommer man under 2019 påbörja utbyggnaden av ett rikstäckande 5g-nät. Detta i samverkan med Tele2. Initialt kommer storstäderna att få täckning, därefter större sommar- och vinterorter. Under året säger Telenor att man kommer att presentera en mer detaljerad plan för hur varje län och kommun ska få 5g.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Så blir Net1 under Teracom

I mars införlivades Net1 i Teracom och Maria Sandgren tog över som vd.
Nu avslöjar hon vilken väg företaget sak gå framöver.
– Vi har börjat titta på hur vi framöver kan bygga ut vårt mobilnät, säger hon.

De här samarbetsverktygen använder vi

Under torsdagen gick Telekom idag-konferensen Connect19 av stapeln. Fokus var den digitala arbetsplatsen och collaboration. Men hur ser det ut i verkligheten?
Vi ställde frågan om vilket samarbetsverktyg som användes till konferensdeltagarna.