nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Transportstyrelsen

Nu är det slutsurfat bakom ratten

Händerna på ratten – eller upp i rätten. Från och med i dag, 1 februari, är det förbjudet att fippla med mobilen medan du kör.
Åker du dit blir det böter – och körkortet kan ryka.

  • Artikel annons 1

Sedan 2013 har det varit förbjudet att handha mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning som ”inverkar menligt på förandet av fordon”. Lagen kar kritiserats för att vara trubbig och otydlig eftersom det är en öppen tolkningsfråga.

Nu har Transportstyrelsen satt ned foten och gör det klart. Håller du mobilen i handen – så bryter du mot regeln

– Den nya skrivningen innebär ett klargörande. Det är inte tillåtet att ringa eller rattsurfa med mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen när man kör, säger Peter Larsson, trafiksäkerhetsexpert på Transportstyrelsen.

Sverige uppfyller nu minimikraven

Det tydliga förbudet underlättar för polis och innebär även att Sverige nu uppfyller de minimikrav som ställs i Wienkonventionen.

– Vårt sätt att använda mobilen har förändrats. Tidigare ringde vi från mobilen, men nu kan vi göra mycket mer som att skicka sms eller göra inlägg på Facebook. Att rattsurfa gör dig ouppmärksam i trafiken. Den som kör i 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner rulla 22 meter utan koll på vägen. Mycket kan hända på den korta stunden, säger Peter Larsson.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.

  • Annons 4