nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Transportstyrelsen

Nu är det slutsurfat bakom ratten

Händerna på ratten – eller upp i rätten. Från och med i dag, 1 februari, är det förbjudet att fippla med mobilen medan du kör.
Åker du dit blir det böter – och körkortet kan ryka.

  • Artikel annons 1

Sedan 2013 har det varit förbjudet att handha mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning som ”inverkar menligt på förandet av fordon”. Lagen kar kritiserats för att vara trubbig och otydlig eftersom det är en öppen tolkningsfråga.

Nu har Transportstyrelsen satt ned foten och gör det klart. Håller du mobilen i handen – så bryter du mot regeln

– Den nya skrivningen innebär ett klargörande. Det är inte tillåtet att ringa eller rattsurfa med mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen när man kör, säger Peter Larsson, trafiksäkerhetsexpert på Transportstyrelsen.

Sverige uppfyller nu minimikraven

Det tydliga förbudet underlättar för polis och innebär även att Sverige nu uppfyller de minimikrav som ställs i Wienkonventionen.

– Vårt sätt att använda mobilen har förändrats. Tidigare ringde vi från mobilen, men nu kan vi göra mycket mer som att skicka sms eller göra inlägg på Facebook. Att rattsurfa gör dig ouppmärksam i trafiken. Den som kör i 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner rulla 22 meter utan koll på vägen. Mycket kan hända på den korta stunden, säger Peter Larsson.

  • Annons 3

Fler nyheter

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

  • Annons 4

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.