nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Transportstyrelsen

Nu är det slutsurfat bakom ratten

Händerna på ratten – eller upp i rätten. Från och med i dag, 1 februari, är det förbjudet att fippla med mobilen medan du kör.
Åker du dit blir det böter – och körkortet kan ryka.

  • Artikel annons 1

Sedan 2013 har det varit förbjudet att handha mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning som ”inverkar menligt på förandet av fordon”. Lagen kar kritiserats för att vara trubbig och otydlig eftersom det är en öppen tolkningsfråga.

Nu har Transportstyrelsen satt ned foten och gör det klart. Håller du mobilen i handen – så bryter du mot regeln

– Den nya skrivningen innebär ett klargörande. Det är inte tillåtet att ringa eller rattsurfa med mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen när man kör, säger Peter Larsson, trafiksäkerhetsexpert på Transportstyrelsen.

Sverige uppfyller nu minimikraven

Det tydliga förbudet underlättar för polis och innebär även att Sverige nu uppfyller de minimikrav som ställs i Wienkonventionen.

– Vårt sätt att använda mobilen har förändrats. Tidigare ringde vi från mobilen, men nu kan vi göra mycket mer som att skicka sms eller göra inlägg på Facebook. Att rattsurfa gör dig ouppmärksam i trafiken. Den som kör i 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner rulla 22 meter utan koll på vägen. Mycket kan hända på den korta stunden, säger Peter Larsson.

  • Annons 3

Fler nyheter

Experten: Bli inte inlåst i molnet

Allt fler överger sina egna datacenter för molnet. Här berättar Uclaritys expert vad du bör tänka på. Fördelarna är många – men att flytta sin verksamhet vidare kan visa sig bli svårt.
– Inlåsningen är en tyst strategi från molntjänst-leverantörerna, säger Martin Lidholm till Telekom idag.

  • Annons 4