nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nu är Europas första kommersiella 5g-nät igång

I Schweiz kan man numera surfa i 5g. Detta efter att Swisscom slagit på det första kommersiella 5g nätet i Europa.

  • Artikel annons 1

Det var under onsdagen som Swisscom tryckte på knappen och startade 5g i alplandet. Och numera kan schweizare i 54 städer åtnjuta den senaste radiotekniken.
– Med lanseringen av det första kommersiella 5g-näteverket i Schweiz lägger vi grunden för nya applikationer och nya affärsmodeller. Det här kommer inte enbart vara stort för landet, utan även en inspiration för folket som oavsett om det bor i stan, på landet eller i bergen – får vara en del av den digitala världen, säger Urs Schaeppi, vd på operatören, i ett uttalande.

Lanseringen har länge varit inskriven i kalendern och operatören har introducerat partners för både mobiltelefoner och routrar – så att befolkningen ska kunna använda nätet.
Rent tekniskt är det Ericsson som levererat utrustningen och från teknikföretagets håll är man nöjd med att Europa äntligen kommit upp på banan.
– Det här är en betydelsefull händelse för Europa – 5g är nu kommersiellt igång. I vart fortsatta och nära samarbete med Swisscom stärker vi även vårt 5g-ekosystem genom att reducera tid det tar för producenter att komma in på marknaden, säger Arun Bansal, chef för Ericsson i Europa och Latinamerika.

Operatören har tidigare sagt att man redan i år kommer att ha 90 procent av landet 5g-täckt. Det här kommer man åstadkomma genom att använda Ericssons teknik för spektrumdelning och då använda 4g som avlastning för trafik.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Rapport: Uppkopplade produkter i fara

Attacker mot uppkopplade prylar kommer öka. Den slutsatsen drar Trend Micro i en ny rapport.
–  Cyberbrottslingar försöker hitta nya sätt att angripa dem och tjäna pengar, säger Johnny Krogsboll på företaget.