nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nu har Norrlands första 5g-nät invigts

En innovationsmiljö där möjligheter kan utforskas.
Det är vad 5g-nätet på Mittuniversitetet ska vara inför den storskaliga lanseringen 2020.
– Det här är en unik möjlighet att få utforska industriella tillämpningar av 5g, ai och IoT, säger Mats Lundbäck på Telia.

  • Artikel annons 1

Västernorrland kommer starkt i 5g-racet. Detta då Telia tillsammans med Mittuniversitetet nu invigt det första 5g-nätet. I nätet kommer forskare och studenter tillsammans med storföretag och entreprenörer kunna utveckla framtidens trådlösa kommunikation. I samband med nätlanseringen öppnar även det statliga forskningsinstitutet Rise ett nytt kontor i Sundsvall.
– Det här är två viktiga milstolpar både för oss på Mittuniversitetet och regionen. Det ger oss möjlighet att ytterligare stärka vår position inom forskning av AI och Internet of Things för ett smartare samhälle och industri. 5G-nätet i kombination med RISE etableringen stärker våra forskningsprogram inom industriell IoT och inom system för miljömätningar, säger Mattias O’Nils, professor och ledare på forskningscentret STC – Sensible Things that Communicate.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

Södra påbörjar 5g-resan

Ett första steg mot automation via 5g. Skogsägarföreningen Södra ansluter till Telias partnerprogram för 5g och tillsammans med operatören ska de utveckla tekniken vid massabruket i Mörrum.

  • Annons 4