nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ny modell ska framtidssäkra prisreglering

Konkurrens i det fasta nätet är enormt viktigt.
För att värna denna har Post- och telestyrelsen beslutat om en framtidssäker kalkylmodell för prisreglering.

  • Artikel annons 1

Det var vid PTS styrelsemöte under tisdagen som det beslutades om att man från den 1 oktober ska tillämpa en ny kalkylmodell.

Modellen ska användas för att fastställa relevanta priser inom ramen för myndighetens konkurrensfrämjande reglering.

– När marknaden utvecklas och de regulatoriska förutsättningarna förändras ställs nya krav på kalkylmodellen som behöver mötas. Den nya kalkylmodellen tar höjd för detta och blir på så sätt framtidssäker och exakt för olika uträkningar vid fastställande av effektiva kostnader för bland annat fast bredband i hela eller delar av landet, säger Rikard Englund, chef för PTS konkurrensavdelning.

Som en följd av att man ändrar sin kalkyl har PTS fattat ett så kallat SMP-beslut (Significant Market Power) med nya reglerade priser på två områden. Dels marknaden för lokalt tillträde till nätinfrastruktur (marknad 3a), respektive marknaden för fast samtalsterminering (Marknad 1).

Läs om ändringen av marknad 3a här

Läs mer om ändringen av marknad 1 här

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.