nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ny standard ska ge bättre wifi-prestanda

En ny typ av kvalitetsmätning för wifi-prestanda.
Under MWC lanserade Broadband Forum TR-398 – en ny standard för egenskaper i hemmanätverk.

  • Artikel annons 1

Det var under ett evenemang på Mobile World Congress som Broadband Forum presenterade branschens första riktiga standardtest för wifi-prestanda. Nyheten går under namnet ”Technical Report 398 Indoor Wi-Fi Perfomance Test Standard (TR-398) och ska enligt organisationen vara den första som systematiskt och kvantitativt utvärderar hemma-wifinät.

I testet prestandmäts sex olika parametrar: mottagarkänslighet, genomströmning, täckning, fleranvändarstöd, anti-inferens samt stabilitet. Genom att definiera olika KPI:er ska standarden hjälpa både operatörer och slutanvändare att optimera sina wifi-lösningar.
Enligt Broadband Forums statistik har över en miljard användare bredband hemma – och wifi har blivit en viktig del i hur bredbandstjänster kan förbrukas. Därför har operatörer i allt större utsträckning börjat förpacka olika lösningar för att förbättra användarupplevelsen. Och det innebär att operatörernas klagomål till största del numera rör wifi-problem (30-60 procent enligt en rapport av Ovum).

Och det här lär inte ändras framöver. Allt fler börjar streama 4K-video, spela online-spel samt koppla upp sina hem. Saker som innebär att wifinäten belastas än mer. Därför är det viktigt enligt Broadband Forum att standarden kommer på plats – så att operatörer och privatpersoner kan använda mätningarna för att få bästa möjliga upplevelse.
– Målet med TR-398 är att definiera nivå på wifinätens prestanda. Vi är glad över att en kritisk massa av nyckelspelarna i branschen har medverkat i att får fram den här standarden och ser fram emot vilken roll den här standarden kommer spela när det kommer till att möjliggöra bredbandsupplevelser i framtidens uppkopplade hem, säger Robin Mersh, vd på Broadband Forum.

Läs mer om TR-398 här.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.