nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ny wifi-era inleds i sommar

Nya wifi-standarden 802.11ax testkörs i sommar. Snart kan vi surfa fyra gånger så snabbt.

  • Artikel annons 1

Till sommaren börjar Qualcomm att leverera chipp som är kompatibla med den nya wifi-standarden 802.11ax, som ska ge både trådlös gigabithastiget och bättre batteritid, skriver PC för Alla.

Tekniken drar bland annat nytta av multipla antenner som kan skicka upp till 12 strömmar med data samtidigt, och lånar samtidigt teknik från telekomvärlden med bland annat styrning av trafik som ska effektivisera nätverken. 802.11x kan även använda sig av 2,4GHz– och 5GHz samtidigt.

Qualcomm hävdar att 11ax i viss utsträckning är bakåtkompatibelt. Det gör att även de med enheter som stödjer 11ac och 11n kan dra nytta av den bättre prestandan i ett 802.11ax-nätverk.

När vi får njuta av 802.11ax i skarpt läge är i dagsläget dock oklart. Tidigast i slutet av året, spår experter.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.