nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nya vd:n: Tre har möjlighet att gasa

Tre Sveriges nya vd vill se mer konkurrens, och att fler ska ges chansen att bygga 5g-nät. Han kommer jobba för att de stora drakarna inte lyckas bromsa utvecklingen.
– Jag gillar utmanarrollen skarpt, säger Haval van Drumpt till Telekom idag.

  • Artikel annons 1

Sedan februari har han tagit över rollen som vd för Tre Sverige efter Johan Johansson. Haval van Drumpt säger sig ha hållit alla tänkbara säljroller, och efter positionen som försäljningschef på Halebop blev han bolagets vd. Haval har även hunnit vara vd för Riksnet och Zitius. Hans senaste position var dock som chef för Telias privatmarknad i Litauen. Hur tror då Van Drumpt att han uppfattas som chef?

– De flesta säger att jag är väldigt tydlig, och det är min skyldighet att vara tydlig – för det sparar energi. Det handlar om vårt budskap och vart vi är på väg, säger Haval van Drumpt till Telekom idag.

Drakarna vill skydda sin kundbas

Han styr ett bolag i stark tillväxt, och Haval ska bygga vidare på Tres förändringsresa kring digital transformation, ökad kundnöjdhet och fortsatt tillväxt. Han kommer också ta fasta på- och vässa Tres ställning som utmanaren på den svenska telekommarknaden.

– Jag gillar utmanarrollen skarpt. Och att vi är en renodlad mobiloperatör ger oss möjlighet att gasa. Jag ser tre stora drakar som spelar ett spel där de vill skydda sin kundbas och bibehålla status quo. Det kommer de fortsätta att göra, men jag tror att det är viktigt att man vågar utmana sin ställning. Innan fusionen mellan Tele2 och Com Hem var också Tele2 en utmanare – men nu är även de tvungna att försvara sin bas. Tre har en viktig roll att spela när det gäller att utmana ännu mer. Vi är den enda spelaren som inte kör det här noll-noll-spelet, säger han.

En renodlad portfölj

Vd:n berättar att han kommer arbeta för att förhindra att Sverige får något slags oligopol där ett fåtal aktörer låser upp marknaden och därmed bidrar till att skapa färre rörelser. Tre kommer dock inte jaga konkurrenternas storkunder, utan fokus ligger fortsatt på privatkunderna.

– Nu har vi en renodlad portfölj som låter oss spetsa till det, så att vi kan gasa mobilt. Självklart finns det ett stort utrymme för att växa och utmana inom B2B. Men Tre är primärt fokuserat på privatsidan, och där har vi en väldigt stor potential. Det kommer vi snart slå armarna runt, säger han.

Orättvisa fördelar för de köpstarka

Nu står 5g-revolutionen för dörren, och Haval vill att fler ska få chansen att bygga nät. Men Tre tillhör de som gick bet vid den senaste frekvensutdelningen, och vd:n ser problem med det svenska upplägget.

– Vi fick inte en licens i 700-bandet och på kort sikt kommer det inte påverka oss. Men det är bekymmersamt för konkurrensen på den svenska marknaden. Det blir stora fördelar för de som har pengar för att köpa bandbredd, säger Haval.

– Vi har sagt att vi ska bygga 5g-nät, men den myndighet som delar ut frekvenserna måste bestämma sig för om det är pengarna som är viktigast eller om de vill att fler ska konkurrera på lika villkor – så att fler kan bygga 5g-nät, säger han.

Tror på helt nya produkter för 5g

För Tre kommer 3,5 GHz-bandet vara viktigt. Haval konstaterar att man generellt pratar om 5g som en angelägenhet för industrin, exempelvis för IoT – men han tror att det kommer skapas helt nya produkter för 5g, som vi inte ens kan förställa oss i fantasin.

– Vem hade exempelvis kunnat förutse att Iphone skulle ge upphov till något som kallas för App Store. Låt oss erbjuda en riktigt bra infrastruktur så kommer aktörerna att innovera på det. Jag känner mig trygg i att svensk innovationskraft kommer hitta på nya tjänster för 5g, säger han.

Ser frekvenser som naturresurser

Just nu ligger den svenska 5g-utvecklingen några steg efter länder som Japan, Sydkorea och även USA. Enligt vd:n är de inte ointagliga, men det är viktigt att vi inte ger dem ytterligare försprång så att utvecklarna vänder sig dit istället.

– Vi har varit väldigt duktiga i Norden och jag vill inte att vi tappar momentum. 5g i andra länder ligger före oss, och myndigheterna måste se till så att man stimulerar konkurrensen och att de det inte bara är de med stora resurser som får frekvenser. Frekvenserna är som naturresurser och de måste vi hantera på rätt sätt, säger Haval van Drumpt.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.