nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

”Offentlig sektor ligger steget före”

Bra digital arbetsmiljö är en tidssparare. Per Gustafsson, Sverigechef på VMware, tycker att det är dags för företagen att komma ikapp den offentliga sektorn.

  • Artikel annons 1

Alla vet hur viktig it-miljön är för att anställda ska kunna prestera: det är därför som det investeras mycket pengar för att få en så effektiv verksamhet som möjligt. It-jätten VMware har i en ny undersökning frågat 2158 CIO:er och slutanvändare globalt om hur mycket digitaliseringen av deras arbetsmiljö påverkar deras effektivitet.

Undersökningen visar att de som får de verktyg de vill ha är sju gånger mer inställda på att öka sin produktivitet. Och att det finns stora fördelar ju mer mobil den digitala miljön är.

– Det här är undersökningens viktigaste slutsats och det stämmer väl in på det som vi ser i Sverige när vi träffar kunder. Vi gjorde också en liknande undersökning tidigare där vi frågade hr-avdelningar med samma resultat, säger Per Gustafsson, Sverigechef på VMware.

Hur ligger arbetsplatserna i Norden till i en global digital jämförelse?

– Norden ligger långt fram och jag är framför allt imponerad av hur den offentliga sektorn arbetar. Många gånger har man kommit längre än företagen som varit lite rädda för att dra igång stora digitaliseringsprojekt.

Vad har du för råd till företagen?

– Se till att det blir enkelt att jobba och vara effektiv oavsett var du är. Jag brukar jämföra min situation med min frus när vi är på semester i Spanien. Jag kan använda VMwares applikationer oavsett var jag är och oavsett vilken enhet jag väljer att använda, våra applikation är 100 procent mobila och säkerheten är kopplat till mig som individ och ej på enheten. För min fru tar det över tio minuter att starta dator, logga in, koppla upp sig mot vpn och starta hennes legacy-applikationer.

– Det är en stor skillnad i produktivitet mellan en modern digital arbetsplats jämför med den gamla miljön som många fortfarande lever kvar i. Det är dags att agera nu för att få konkurrensfördelar., men det krävs att någon målar upp en vision internt och går i täten för förändringen – för den kommer inte av sig själv.

Är det lättare för ett stort eller litet företag att skapa en bra digital miljö?

– Det är lättare för ett mindre företag som inte har så komplex applikationsportfölj, där en storbank kan ha över 2000 applikationer som behöver anpassas.

En omställning är ju inte gratis. Vad säger man till finanschefen som säger att digitaliseringen av arbetsplatsen kostar pengar?

– Att en bra digital arbetsmiljö kommer att öka intäkterna för verksamheten. Det visar sig också i undersökningen att 15,6 procent av arbetstiden läggs ner på manuella processer. Mycket av det kan man rensa bort med automatisering och det sparar ju pengar, säger Per Gustafsson.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4