nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Lumia 950 är en utmärkt telefon, men frågan är om det räcker.

Omstart för Lumia

Lumia 950 med Windows 10 är en både innovativ, smart och flexibel telefon. Om världen var rättvis skulle det räcka för Microsoft-revansch.

  • Artikel annons 1

Som första modell med Windows 10 kommer Lumia 950 i grevens tid för Microsoft som fortsatt att tappa mark. Om vi börjar med utsidan kan vi konstatera att det handlar om en hyggligt tunn och välbyggd men mer anonym telefon än tidigare Lumia-modeller. Borta är de glada färgerna, svart och vit plast är det som gäller om man inte satsar på ett tredjepartsskal. Känslan är sober men långt ifrån lyxig på samma sätt som hos många andra premiumtelefoner.

När vi slår på telefonen möts vi av ett nytt men ändå välbekant gränssnitt. Startskärmens paneler kan ännu mer än tidigare anpassas efter eget tycke och helt borta är hubbarna som introducerades med Windows Phone 7. Apparna får istället klara sig på egen hand som i andra operativsystem. Borta är också hela det grafiska upplägget med vyer som sveps åt sidan – mindre originellt men mer praktiskt. Andra nyheter i gränssnittet är att statusfältet i skärmens överkant har fått fler snabbgenvägar till viktiga inställningar och ett förbättrat meddelandefält.

ZZ78F0F450

Säg hej till Hello

Mindre synligt men innovativt är nya upplåsningsalternativet Hello som med en ir-skanner läser av din näthinna – säkrare än fingeravtryck sägs det. Funktionen har fortfarande beta-status men fungerar oväntat träffsäkert även i mörker och om man bär glasögon. Däremot tar avläsningen lite för lång tid, vanligen ett par sekunder, och det gäller att hålla telefonen på rätt avstånd. Lika smidigt som med de bästa fingeravtrycksläsarna är det med andra ord inte men kanske lyckas Microsoft få upp farten innan Hello lanseras skarpt.

ZZ4AF50DFA

Mobil och dator i ett

Den kanske största nyheten i Windows 10 för mobiler är Continuum som förvandlar Lumia 950 till något som liknar en stationär dator när du ansluter den till en extern skärm. Det kan ske trådlöst men fungerar nog mest smärtfritt med dockningsstationen Display Dock som ger både skärmanslutning och usb-portar för mus och tangentbord samtidigt som den laddar telefonen. Dessvärre ingår den bara från början, senare får man betala 800 kronor plus moms för den.

På den stora skärmen dyker såväl skrivbord som startmeny upp precis som på en vanlig dator men apparna måste vara av den nya universella typen för att kunna användas och inte ens det räcker. I praktiken är det ännu nästan bara apparna som följer med telefonen som hunnit anpassas. De kan dessutom bara köras i helskärmsläge och inte parallellt som på exempelvis Surface Pro 4.

Behöver hjälp från molnet

Office-paketet känns i alla fall väl optimerat och man skapar och redigerar obehindrat både Word-, Excel- och Powerpointfiler med samma utbud funktioner som vanligt. Vi upplever inte heller att det går tungt men har å andra sidan inte lastat på några riktigt tunga presentationer.

Begränsningarna blir tydligare när vi drar igång webbläsaren Edge. För det mesta får man en okej upplevelse men på vissa reklamtunga sidor som inte är mobilanpassade blir det närmast tvärstopp. Vill man satsa helt på Lumia 950 som datorersättare lär det rimligen bli i kombination med ett fjärrskrivbord av något slag. Då kan man köra tyngre appar och traditionella Windows-program utan att telefonens prestanda sätter gränsen. Tyvärr fanns någon rdp-klient inte tillgänglig innan pressläggningen men en provkörning av en beta-version under en pressvisning gav lovande besked.

Continiuum kräver som sagt en hel del av hårdvaran och ser därför inte ut att bli tillgängligt i billigare Windows-modeller.

Kameran imponerar

Är man inte intresserad av varken ögonavläsning, Office-paket eller att ersätta skrivbordsdatorn kan man köpa Lumia 950 bara för kamerans skull. Det går inte att vara annat än grymt imponerad. Antalet pixlar är färre än i numera klassiska Lumia 1020 men bilderna är detaljrika och har naturliga färger oavsett ljusförhållanden. Särskilt imponerande är det hur kameran hanterar krävande vintermotljus. Till sin hjälp har man tagit klassisk gaffling, det vill säga flerbildstagning med olika exponering och bilderna kombineras sedan till en enda.

Microsoft har tack och lov städat i sin flora av fotoappar och kombinerat dem till en. Det finns bra möjligheter till manuella inställningar men föredrar man automatik är gränssnittet enkelt och avskalat. Ett extra plus är att man kan spara filerna även i raw-format om man vill jobba vidare med dem.

Microsoft Lumia 950 är utan tvekan den mest spänande telefon vi haft i testlabbet på länge. Operativsystemet känns färdigt på ett helt annat sätt än tidigare versioner och det finns få eller inga skäl till att man som företagsanvändare inte bör överväga ett köp. Samma lyxkänsla som med en Iphone 6S eller Galaxy S6 får du inte men det finns potential att bli mer produktiv.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.