nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Operatören ordnar läkarbesök på video

Vården ökar stadigt sin digitaliseringsnivå. Nu vill en operatör hjälpa vårdcentralerna att ta nästa steg.

  • Artikel annons 1

Vård på distans blir allt mer populär. Nya företag som Kry och Min doktor är pådrivare och visar att man inte alltid behöver träffa sin läkare ansikte mot ansikte för att få vård.

Landstingen ser positivt på utvecklingen, med kortare vårdköer och fler människor som får vård som främsta argument. Flera landsting ändrar därför sina regler så att läkarmottagningar får ersättning även för videobesök.

Operatören Wx3 har tagit fram en tjänst som gör att vanliga vårdcentraler kan konkurrera med Kry och Min Doktor. Den första kunden är kontrakterad och håller just nu på med installationen. Beräknat startdatum för vård på video på Din Klinik i Göteborg är 1 december i år.

– Vi har en standardiserad tjänst som fungerar väl. Det vi jobbar med nu är att tillgodose nya krav från landstinget vad gäller betalning och identifikation bland annat, säger Hans-Christer Bergschöld, vd på Wx3.

I tjänsten ingår videotelefoni, tidsbokning med callback-funktion och allt är dessutom kopplat till journalsystemet.

– Vi har jobbat med vården tidigare med telefontolkning så allt det här fanns redan i våra tjänster. Det vi lägger till här är video, men det har vi redan mot andra kunder där 3000 konton kör video.

Vad är er konkurrensfördel jämfört med de tjänster som Kry och Min doktor använder?

– Vi hjälper vårdcentraler som inte har detta som enda inriktning att lägga till en möjlighet att träffa läkare enklare. Vår tjänst är standardiserad och fungerar oavsett om vårdcentralen har Cisco-utrustning eller något annat för telefonin, säger han.

Wx3 är en liten operatör med huvudkontor i Kista i Stockholm. De jobbar främst med andra återförsäljare. Bland de som använder deras växel-teknik finns Klarna och Spotify.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.