nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Pensionskassornas plan – att ta över TDC

De danska pensionskassorna är på jakt efter TDC. Tillsammans med en australiensisk investmentbank har man lagt ett bud.
Planen är att man med förvärvet ska kunna uppgradera dansk nätverksinfrastruktur.

  • Artikel annons 1

Telekomkoncernen TDC Group är Danmarks största mobil- och bredbandsoperatör. I två uppmärksammade affärer sålde man först av sin svenska operatörsdel till Tele2 under 2016  – och tidigare i år förvärvade företaget MTG Nordic .
Men TDC är i sin tur ett attraktivt köp.

Under torsdagsmorgonen gick danska pensionskassorna PFA; ATP, PKA tillsammans med investmentbanken Macquarie ut med ett pressmeddelande: De har kontaktat TDC:s styrelse och målet är att köpa upp företaget.
”Som det skrivits om i pressen har ett konsortium med långsiktiga infrastrukturinvesterare kontaktat TDC:s styrelse för att diskutera ett potentiellt fullt finansierat kontant bud”, skriver de.

Tydlig plan med köpet

Målet är att köpa minst 66,67 procent av aktierna och gruppen har redan dragit upp planer på vad de vill använda TDC till.

”Konsortiet har utarbetat detaljerade planer för TDC. Intentionen är att den långsiktiga strategin för TDC är att understödja innovation inom dansk telekomsektor, förbättra kundservice, TDC:s produktutbud samt öka konkurrensen. Konsortiets planer kommer också att minska överlappningen av infrastrukturen och påskynda utbredning, förbättrad kvalitet och hastighet inom alla telenät över hela landet”, skriver konsortiet.

Hur TDC:s styrelse ställer sig till budet återstår att se. Danska finanstidningen Børsen rapporterade tidigare att företaget anser att budet ”inte ligger i TDC:s aktieägares bästa intresse”.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Test: Huawei P20 Pro i toppklass

Mobiltest

Kinesiska Huawei har en av världens absolut största utvecklingsbudgetar. Mycket går såklart åt till att utveckla 5g. Men en del läggs också på artificiell intelligens och det har man stoppat in i nya telefonen P20 Pro.