nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Praktiska 5G-tester visar vägen

En fjärrstyrd grävmaskin och höghastighetsanslutning till kryssningsfartyg är lite grann av vad Telia, Ericsson och Intel pysslar med.

  • Artikel annons 1

Enligt de tre samarbetsparterna visat testerna att målet med 5G-tjänster i Stockholm och Tallin redan nästa år, kommer allt närmare.

– Vi vill vara tidigt ute med 5G och kommer att ta tekniken i bruk i Stockholm, Tallinn och Helsingfors under 2018. Vi samarbetar med våra partners för att utforska den kraftfulla effekt 5G kommer att ha för kunder och samhället i stort. Det handlar inte bara om att bygga nya nät utan också om ett nytt sätt att tänka och en ny uppfattning om vad ett mobilnät kan vara och göra, säger Gabriela Styf Sjöman, global nätchef på Telia Company, i ett uttalande.

Uppkopplat i hamn

Under september månad har parterna testat 5G på ett passagerarfartyg i Tallins hamn. Tekniken möjliggjorde wi-fi användning för fartygets samtliga 2 000 passagerare inklusive funktioner för fartygets egna informations- och kommunikationssystem. Målet var att demonstrera trådlösa tjänster med hög bandbredd till konsumenter.

I dagarna pågår även EU Digital Summit där deltagarna bland annat får tillfälle att fjärrstyra en grävmaskin med en AR-fjärrkontroll via kraftfull 5G-länk med låg fördröjning. Testerna är ett sätt att visa hur arbetsmiljön kommer att förändras för människor som idag arbetar mitt uppe i utmanande, ibland farliga, miljöer.

5G-teknik i praktiska tester

Under försöken används en Ericsson 5G-basstation bestående av en 5G-antenn, radio och basband, i kombination med Intels 5G Mobile Trial Platform, som utökar Telias mobilnät till 5G.
 

Telia Company och Ericsson kom 2016 överens om en gemensam färdplan för 5G som syftar till att låta Telias kunder uppleva 5G-tjänster 2018 i Tallinn och Stockholm.

  • Annons 3

Fler nyheter

Hon ska leda Telekområdgivarna

Organisationen Telekområdgivarna får ny ordförande.
Ann-Sofie Fahlgren från Post- och telestyrelsen (PTS) blir den som nu tar över klubban.
– Det finns mycket gott att bygga vidare på, säger hon till Telekom idag.

  • Annons 4

Salesforce introducerar Quip Slides

Ett nytt verktyg samt en omdefiniering av hela samarbetsplattformen.
Nu lanserar Salesforce Quip Slides samt introducerar djupare integration med tredjepartstjänster.