nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Kārlis Dambrāns/Gage Skidmore

Protester mot plan på statligt 5G

USA överväger ett statskontrollerat 5G-nät, för att hindra Kina från att spionera på amerikaner. Nu kommer protester från FCC – och Trump-administrationen distanserar sig redan från det läckta dokumentet.

  • Artikel annons 1

Nyheten om att Trump-administrationen för diskussioner kring att bygga ett statligt 5G-nät läcktes av en tjänsteman, som bland annat har låtit sig intervjuas av Reuters. Enligt läckan ser man från politiskt håll kontrollen som ett verktyg för att skydda sig mot Kina, militärt, ekonomiskt och politisk.

I USA pågår redan 5G-utbyggnaden, men den starka ställningen hos kinesiska operatörer som ZTE och Huawei oroar. Från statligt håll har man tidigare pekat ut riskerna med att en främmande makt enkelt kan spionera på amerikaner.

I presentationen ”Secure 5G – The Eisenhower National Highway System for the Information Age” konstateras att Kina är ledande inom artificiell intelligens såväl som 5G. En lösning skulle kunna vara att staten bygger nätet och att operatörerna får hyra in sig.

Ilska från FCC

Föga överraskande har idén om statlig kontroll väckt ilska, bland annat från Ajit Pai som är ledamot för Federal Communications Commission. Han har gått ut med ett uttalande:

”Huvudlärdomen som man kan dra från den trådlösa sektorns utbyggnad under de senaste tre årtiondena – med USA:s ledande position inom 4G – är att marknaden och inte staten är bäst lämpad för att driva innovation och investeringar”, skriver Ajit Pai i uttalandet.

FCC-ledamoten anser att alla insatser kring att bygga ett statsägt 5G-nätverk kommer kosta mycket pengar och avleda uppmärksamhet från de politiska beslut som behövs. Vad regeringen istället kan och bör ägna sig åt är just att skapa regler som underlättar för den privata sektorn att utveckla och implementera nästa generations infrastruktur.

Har distanserat sig

Enligt Recode har Trump-administrationen nu distanserat sig från planerna, och hävdat att idén om ett statligt 5G-nätverk kom från en enskild stabsmedlem. Presentationen kring ett statligt 5G-nätverk avslöjar dock att USA vid ett genomförande kommer vända sig till tre utländska partners för att få hjälp med bygget: Ericsson, Nokia och Samsung.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.

  • Annons 4