nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

PTS vill att EU stoppar fulsäljet

Det behövs tuffare lagstiftning på EU-nivå och bättre uppföljning av hur telebranschen sköter sig. Så vill kommunikationsmyndigheten PTS komma till rätta med fulförsäljningen av teletjänster.

  • Artikel annons 1

Oseriös telefonförsäljning toppar PTS lita över klagomål under det tredje kvartalet i år. Så kallad fulförsäljning, ofta är det äldre människor som utsätts, har varit på tapeten hela året och nu tycker myndigheten att det är dags att EU skärper lagstiftningen. Det framkom under ett möte mellan PTS, Konsumentverket, Telekområdgivarna och representanter för operatörerna.

– Vi vill att EU inför ett krav på etiskhet och seriositet för att telebolag ska få tillträde till marknaden, och att det ska kunna kontrolleras av tillsynsmyndigheten. I dag saknas sådana krav i lagen, säger Sara Andersson, chef för avdelningen för samhällsfrågor på PTS.

Vill se skriftlig avtalsbekräftelse

PTS vill också öka uppföljningen av den handlingsplan som de nätägande operatörerna förbundit sig att följa, vilken innebär ett ansvar inte bara för försäljningen av de egna tjänsterna utan också de operatörer som hyr in sig i näten.

En pågående utredning har föreslagit att det ska krävas en skriftlig avtalsbekräftelse, något som skulle ge köparen mer betänketid innan man binder sig för ett nytt abonnemang. Det är också ett förslag som gillas av PTS. Tills ett sådant krav införs har Sara Andersson ett handfast råd att ge den som blir uppringd av företag man känner tveksamhet inför.

– Många av oss är alldeles för artiga när det gäller att avsluta ett samtal. Om det verkar oseriöst – lägg på luren!

Fortsatt många klagomål på täckning

På andra plats på PTS klagomålslista ligger en kär gammal bekant i form av mobiltäckningen. Detta trots att operatörerna investerar stort i utbyggnad av både täckning och kapacitet. Tredjeplatsen på listan innehas av klagomål som gäller telefonnummer. Bland annat handlar det om problem med portering av nummer mellan operatörerna.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.