Regeringens digitaliseringsmål hotas

Digitalisering Ska digitaliseringen lyckas krävs det att rätt personer får tillräckliga resurser. Sämst möjligheter får it-cheferna i offentlig sektor, skriver IP Onlys teknikchef Mikael Westerlund.

Regeringens digitaliseringsmål hotas

Det råder samstämmighet om att digitaliseringen kan hjälpa vårt samhälle med bättre och mer tillgänglig sjukvård, vassare utbildning och flexiblare arbetsliv. Men om Sverige ska uppnå detta, och vara ”bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter” som regeringen skriver, krävs det att rätt personer får tillräckliga resurser. Och ingen är mer relevant att få dessa än it-chefen – personen som leder it-arbetet i både privat och offentlig sektor. Kort sagt: när it-chefen pratar ska man lyssna.

Och det är precis det vi gjort. Tillsammans med Sifo genomförde vi nämligen en stor undersökning där 400 it-chefer fick tycka till hur digitaliseringen går i offentlig och privat sektor. Och det var en mörk bild de målade upp, och värst var det i offentlig sektor. Där är det så mörkt att regeringens digitala målsättning hotas.

För det första är bristerna i it-infrastrukturen betydligt vanligare i offentlig sektor jämfört med privat. Där får it-lösningarna 34 i betyg i en hundragradig skala. I privat sektor är det bättre.
För det andra upplever offentlig sektor stora problem med sina it-leverantörer. Inte ens en av fem visar sig vara helt nöjda med dem, också här är privat sektor betydligt nöjdare.
För det tredje upplevs krisberedskapen undermålig. För när det smäller, som det gör ibland i teknikvärlden, får man inte reda på det. Nästan två tredjedelar, 59 procent, inom offentlig sektor får nämligen inte automatiskt reda på incidenter. Samma sak här, privat sektor var bättre.

Undersökningen ger en anledning till det skrala resultatet och den är enkel. För lite pengar. Att underinvestera i it visade sig nämligen vara kostsamt. Problem med nätåtkomst är dubbelt så vanligt i de fall man underinvesterat, samma sak när det gäller störningar i trådlösa nätverk och hårdvara samt kritiska händelser som oplanerade driftavbrott. Var tredje it-chef i offentlig sektor anser att man investerat för lite på it. I privat sektor är det var femte.

Och så här fortsätter det. I punkt efter punkt är it-cheferna i offentlig sektor mer negativa än sina kollegor i privat sektor. Och då har jag inte ens nämnt att varannan it-chef anser att ledningsgruppen visar brister i it-kompetens. Detta är inte vad regeringen, och vi som håller med dem, menar med ”vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.” För om it inte får kosta pengar riskerar de som redan investerats bli bortkastade. Det finns inga gratis luncher, inte i digitaliseringen heller.

Mikael Westerlund, CTO, IP Only

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.