nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Robot ska ge 18-åringar sanningen om värnplikt

Nya värnplikten omfattar nästan alla 18-åringar. Men få ungdomar vet vad det innebär – därför har Rekryteringsmyndigheten anställt en informationsrobot.
– Förutom att bena ut och förklara missförstånd svarar Värnpliktsboten på alla praktiska frågor som rör mönstring och värnplikt, säger Sofie Engström på myndigheten,

  • Artikel annons 1

Alla barn födda 2000, runt 93 000 ungdomar är det som nu fyller mönstringsunderlaget. Av dem kommer lite mer än en tiondel att kallas in till mönstring.

Men eftersom det bara är ett år sedan värnplikten och skyldigheten att mönstra infördes – är det få som har koll på vad det innebär.

Rekryteringsmyndigheten är medveten om problemet och eftersom värnplikten varit vilande sedan 2010 – har ”rutinen” försvunnit.

Så hur gör man för att ungdomar återigen ska få upp ögonen för vad ”lumpen” handlar om? Jo, man ser till att digitalisera informationen. Detta genom att lansera en värnpliktsbot.

Svarar i Messenger

Värnpliktsboten svarar direkt i Messenger via mobilen och datorn och ska reda ut begreppen och svara på frågor som berör mönstring och värnplikt.

– De flesta ungdomar är i skolan på dagarna när vi på Rekryteringsmyndigheten finns på plats och kan svara på frågor. Med Värnpliktsboten ökar vi vår tillgänglighet då boten finns där ungdomarna är – på nätet – och svarar på frågor dygnet runt, oberoende av kontorstider, säger Sofie Engström, pressansvarig på Rekryteringsmyndigheten.

Beslutar i slutet av maj

Mönstringen går till som så: Rekryteringsmyndigheten skickar ut ett underlag med frågor som ska besvaras. Detta måste göras två veckor från det att man fått inloggningsuppgifter. I slutet av maj beslutar myndigheten vilka, runt 10 000 personer, som ska kallas till mönstringen.

– Vår erfarenhet från förra årets mönstringsunderlag är att intresset för att mönstra är stort. Förra året kallade vi 6 000 ungdomar födda 1999 till mönstring, men många fler var intresserade och hade de fysiska förutsättningarna, säger Bengt Forssten, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten.

  • Annons 3

Fler nyheter

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

  • Annons 4

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.