nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ryska jätten: ”Organisk tillväxt viktigare än VM”

Om en vecka drar fotbolls-VM igång. Och Ryssland är redo för att leverera – åtminstone när det kommer till fullgoda uppkopplingsmöjligheter.

  • Artikel annons 1

Redan inför OS i Sotchi investerade enbart Rostelcom och Megafon, två av Rysslands stora teleoperatörer över motsvarande 3,5 miljarder kronor i nätinfrastruktur. Pengar som skulle garantera att man klarade av den belastning som ett stort idrottsevenemang innebar.

Men har satsningen räckt för att operatörerna ska kunna sitta stilla i båten inför stundande fotbolls-VM? Svaret nej, och skälen flera. Inte nog med att VM är längre, sex veckor istället för tre – evenemanget går av stapeln i elva städer och lockar mångdubbelt fler besökare. Men enligt Rysslands minister för digital utveckling, kommunikation och media, Konstantin Noskov, ska man vara redo för att visa upp sin finaste digitala sida. Fasta linor med kapacitet på 240 Gbit/s är på plats och tillsammans med TETRA och satellitanslutningar ska man ha täckning för alla områden.

– Storskaliga arbeten har gjorts på 230 anläggningar i 30 städer i Ryssland. Det ryska nätverket har uppdaterats speciellt för VM vilket gör det möjligt att höja kapaciteten flera gånger om och tillåta sändning i Ultra HD-format för första gången, sa Vasily Brovko, chef för statliga industrikonglomeratet Rostec.

Rejäla investeringar och uppgraderingar

Och operatörerna säger sig vara redo. Megafon, Rysslands näst största, uppger att de har installerat fasta linor på 221 platser och säker mobiltäckning på 164.  

Även MTS, landets dominerande aktör, känner sig redo och enligt företagets vd, Andrei Ushatsky, har man positionerat sig bra.

– Vi har utökat vårt LTE-nätverk generellt och förberett det för ökad belastning. Vi har optimerat tillgängligheten och kvaliteten för de ställen som kommer att användas under VM. Alltså arenor, områden för fansens, flygplatser, tågstationer, hotell, kultur- och historiska platser med mera, säger Ushatsky i en intervju med Mobile Europe.

Att bygga framtiden på enbart VM inte hållbart

Men kommer fotbollsfansen ha en chans att själva uppleva 5g? På den punkten ger företagschefen inget svar. Dock säger han att även om fotbolls-VM är otroligt viktigt så kan man inte bygga sin framtid på sex intensiva veckor.

– Vi har budgetcykler på flera år och vi har länge investerat i nätet så att det kan hantera både naturlig tillväxt och specialtillfällen såsom fotbolls-VM. Men det senaste året har användningen nästan dubblerats. Så den organiska tillväxten har i sig varit en större pådrivare för investeringar än något som VM, säger Ushatsky.

MTS har tidigare sagt att man planerar att introducera 5g i Ryssland runt 2020. På den punkten skiljer man inte sig från större delen av Europas operatörer. Det som måste hända innan är dock att det börjar komma usecases.

– Det är svårt att räkna på affären för tillfället för vi har ingen riktig kunskap om hur mycket vi måste investera i 5g. Men vi förstår att LTE-Advanced kommer att stödja många av 5g-tjänsterna.
– I vår strategi planerar vi att implementera 5g i vissa områden, hotspots för vissa industrier. Det kommer att vara en utveckling för oss och vi förstår att det är bra för vårt nätverk att stödja LTE, säger Andrei Ushatsky.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.