nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Mellan dessa två städer sker den digitala sammankopplingen av Ryssland och Kina

Ryssland kopplar ihop Kina med Europa.

China Telecom har ingått samarbete med ryska Transtelecom för att koppla ihop länderna med hjälp av våglängdsmultiplexering. Planerna är ett nätverk som ska ta sig långt in i Europa.

  • Artikel annons 1

China Telecom och den ryske teleoperatören TTK, Transtelekom har i ett gemensamt projekt konstruerat en gateway på motsvarande 100 Gbps baserad på DWDM, Dense Wavelength Division Multiplexing, eller på svenska tät våglängdsmultiplexering.

Telecomasia.net rapporterar att sammankopplingen sker mellan städerna Manzhouli i nordöstra Kina och Zabaykaisk i östra Sibirien. Trots att de två städerna ligger nära ländernas gräns kommer det enligt källor att krävas industrins hittills längsta markbundna kabel för 100G. Kabeln ska vara klar för installation redan till årsskiftet.

Digital silkesväg

Enligt Telecomasia.net är initiativet helt i linje med den kinesiska statens ambition om att bygga en digital silkesväg för att knyta ihop Asien med Europa. China Telecom ska ha planer på att utveckla ett nätverk som leder från Kina, genom Ryssland, Ukraina och de centralasiatiska länderna vidare genom Tyskland, Schweiz och så småningom Storbritannien.

– Det är viktigt att ha en pålitlig markbunden kanal för våra växande behov av dataöverföring mellan Europa och Asien, säger Deng Xiaofeng, ceo på China Telecom, i samband med annonseringen av projektet.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4