nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Så bra är nya Galaxy

Samsung rivstartade MWC med att som väntat presentera nya Galaxy-modeller. Utöver de vanliga finslipningarna som kommer med nya modeller noterar vi bland annat välkomna nyheter på tåligheten.

  • Artikel annons 1

Vi börjar med det grundläggande. De nya modellerna heter som väntat Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. Den sistnämnda har fått en större skärm än sin kamrat, 5,5 tum istället för 5,1 tum. Den är också anpassad – även i mjukvaran – för specifika Edge-funktioner (främst snabbgenvägar och tredjepartsappar för snabba uppdateringar av nyheter) och den större skärmen ska enligt Samsung dessutom borga för en bättre upplevelse av film, bild och spel. Processorn är en liten historia för sig, i alla delar av världen utom USA uppges Samsung hålla fast vid det egna Exynos-chipset som återfanns även i Galaxy S6-telefonera, men i Nordamerika stoppar man i Qualcomms Snapdragon 820-chip. I dagsläget oklart varför.

Vi hoppar vidare till kameran. Galaxy S6 hade en 16 megapixelkamera, därför kan det på papperet se något märkligt ut att S7 har en på 12 megapixel. Men som alla som är något insatta i digital fotografering vet behöver det inte betyda ett skvatt. Samsung meddelar att den nya kameran är betydligt vassare, bland annat tack vare ett ökat ljusinsläpp på totalt 95 procent jämfört med sin föregångares sensor (en kombination av att de större pixlarna släpper in 56 procent mer ljus och att linsen tillåter 25 procent mer ljus). Linsens form har också återgått till det traditionella 4:3-formatet istället för 16:9, garanterat välkommet hos amatörfotografen. 

En sak som förra årets S6 kritiserades för var den halvdana batteritiden, förvisso inget ovanligt för högpresterande telefoner – Apple har tidvis fått utstå samma kritik. På S7 visar Samsung att man i alla fall tagit kritiken på allvar och levererar större och kraftfullare batterier i båda den nya telefonerna. Batteriet i S7 har en kapacitet på 3,000mAh (jämfört med 2550mAh i S6)  och S7 Edge har förärats en ännu större förbättring, 3600 mAh istället för de 2600mAh som fanns i S6 Edge). Bra batteritid är för många trots allt fortfarande ett gott köpargument. Vad som däremot förvånar något är att man inte använder usb-c utan istället kör vidare på den äldre micro-usb, något Samsung motiverar med att usb-c inte är ”riktigt mainstream-redo” ännu samt att man med micro-usb upprätthåller kompatibiliteten med sitt Gear VR-headset. Däremot har telefonerna givetvis stöd för Samsungs snabbladdningssystem samt för trådlös laddning.   

Så var det det där med tåligheten. Nya Galaxy är betydligt mer motståndskraftig mot fukt och damm än sina anfäder och kan skryta med en IP68-certifiering, vilket bland annat innebär att den ska klara av att ligga på 1,5 meters djup i en halvtimme. Chassit har också förseglade portar som förhindrar damm och vätska att tränga in i till exempel hörlursuttaget.   

Förhandsbokningar startar redan imorgon tisdag, och telefonerna ska finnas ute den 11 mars.

S7 släpps i färgerna guld och svart, medan S7 Edge även går att få i silver. Som grädde på moset erbjuder Samsung ett gratis Gear VR till alla som köper en Galaxy S7 mellan 23 februari och 18 maj. 

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.