nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Så går det med operatörernas täckningskartor

Med endast enstaka veckor kvar till årsskiftet har bara en operatör lanserat sin nya täckningskarta. Men alla ska hinna färdigt i tid uppger de själva.
Syftet är att ge kunderna en tydligare och mer jämförbar bild av hur det verkligen står till med täckningen runt om i Sverige.

  • Artikel annons 1

Vid årsskiftet ska arbetet med de nya täckningskartorna vara helt klart. Men än så länge är det endast Net1 som lanserat sin, vilket man gjorde redan i slutet av maj.

Kartorna är en del av en överenskommelse som alla nätägande operatörer samt PTS och Konsumentverket slutit. Tanken är att det för kunderna ska bli enklare att jämföra operatörer.

Alla på gång

Tre uppger genom pr- och informationschefen Kamran Almedar att arbetet gått bra och att deras karta kommer lanseras inom kort.

På Tele2 säger man att de kommer att presenteras ”i närtid”

– De kommer att ge mer information till svenska konsumenter, och förhoppningsvis öka svenska konsumenters förståelse för vad som påverkar mobiltäckningen med mera, säger Oliver Carrá, presschef på Tele2.

Hos Telia pågår arbetet och de kommer att lansera inom kort, mer vill man just nu inte berätta.

Telenor meddelar genom sin presstjänst att man kommer bli klara inom tidsramen:

– Arbetet löper på enligt plan och vi kommer att vara klara till den första januari 2015, som är uppsatt i den överenskommelse som slutits mellan oss operatörer och Konsumentverket, säger Patrik Nilsson, Coverage Coordinator på Telenor.

Mobilmodeller bedöms

Kartorna kommer harmoniseras och tre olika nivåer kommer anges: bastäckning, god täckning och mycket god täckning, för att det ska bli enkelt för kunder att jämföra. Dessutom förbinder operatörerna sig till att ge tydligare information om vilken mottagningsförmåga olika mobilmodeller har. Detta eftersom det visat sig att många av de allra mest populära modellerna av Iphone och Samsung Galaxy har sämre nätanslutning än tidigare enklare modeller.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

IPsoft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IPsofts Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.