nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Så mycket ökar datatrafiken i mobilnäten

Mängden datatrafik i mobilnäten växer allt mer.
Under första halvåret låg ökningen på 30 procent – och det är privata mobilabonnemang som driver på.

  • Artikel annons 1

Det är i rapporten Svensk telekommarknad som Post- och telestyrelsen (PTS) visar hur mobilnätsanvändandet ser ut. Och precis som väntat är det datatrafiken som ökar. Under det första halvåret ökade denna med 30 procent och i snitt genererar ett privat mobilabonnemang 6,4 Gbyte i månaden.

Ett av skälen till att ökningen fortsätter i oförminskad takt är enligt PTS att allt fler frångår vanliga mobilsamtal och istället ringer via 4g-nätetn med så kallad Voice over LTE. Under inledningen av 2018 stod VoLTE för 20 procent av all mobil samtalstrafik – vilket kan jämföras med att siffran under 2017 låg på 1 procent.

När det kommer till fibertillväxten så sker även denna i god takt. Två tredjedelar av alla abonnemang (2,5 av 3,9 miljoner) på fast bredband är nu fiber. Av dessa har 2,7 miljoner abonnemang en nedladdningshastighet på mellan 100 Mbit/s och 1 Gbit/s. Abonnemang på 1 Gbit/s eller mer har fördubblats under 2018, och nu är det 104 000 abonnemang med den hastigheten.

– Att kunderna fortsätter efterfråga större datamängder både i mobilnät och fasta nät ser vi som en signal till marknaden om att fortsätta investera i och bygga ut it-infrastrukturen i landet, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Post- och telestyrelsen.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.