nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Så mycket ökar datatrafiken i mobilnäten

Mängden datatrafik i mobilnäten växer allt mer.
Under första halvåret låg ökningen på 30 procent – och det är privata mobilabonnemang som driver på.

  • Artikel annons 1

Det är i rapporten Svensk telekommarknad som Post- och telestyrelsen (PTS) visar hur mobilnätsanvändandet ser ut. Och precis som väntat är det datatrafiken som ökar. Under det första halvåret ökade denna med 30 procent och i snitt genererar ett privat mobilabonnemang 6,4 Gbyte i månaden.

Ett av skälen till att ökningen fortsätter i oförminskad takt är enligt PTS att allt fler frångår vanliga mobilsamtal och istället ringer via 4g-nätetn med så kallad Voice over LTE. Under inledningen av 2018 stod VoLTE för 20 procent av all mobil samtalstrafik – vilket kan jämföras med att siffran under 2017 låg på 1 procent.

När det kommer till fibertillväxten så sker även denna i god takt. Två tredjedelar av alla abonnemang (2,5 av 3,9 miljoner) på fast bredband är nu fiber. Av dessa har 2,7 miljoner abonnemang en nedladdningshastighet på mellan 100 Mbit/s och 1 Gbit/s. Abonnemang på 1 Gbit/s eller mer har fördubblats under 2018, och nu är det 104 000 abonnemang med den hastigheten.

– Att kunderna fortsätter efterfråga större datamängder både i mobilnät och fasta nät ser vi som en signal till marknaden om att fortsätta investera i och bygga ut it-infrastrukturen i landet, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Post- och telestyrelsen.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.