nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Så redo är operatörerna för 5g

5g är snart här. Och operatörerna är mer redo nu än de var för ett år sedan. Det visar en ny undersökning från Ericsson.

  • Artikel annons 1

Ericsson har frågat 50 personer i ledande ställningar från operatörer i telekombranschen. De jobbar på små eller stora bolag och täcker marknader som USA, Kina, Ryssland och Europa med mera. Och de har titlar som CTO, marknadschef, ansvariga för nätverksarkitektur eller nätverkstekniken.

– Det var betydligt lättare att få ihop 50 personer i år jämfört med när vi gjorde samma undersökning förra året, säger Peter Linder som är ansvarig för Ericssons affärsutveckling på Business Area Digital Systems i Nordamerika.

I rapporten konstaterar Ericsson att operatörerna är betydligt närmare ett införande av 5g än förra året. 78 procent har igång försök, vilket är mer än dubbelt så många som 2016.

– 2017 var verkligen året när operatörerna gick in i trial-läge från det planerande läget som var ifjol, säger Peter Linder vid ett webinar som Ericsson anordnade i veckan för att presentera rapporten.

Operatörerna fick också välja ut vilka funktioner som var mest essentiella med den nya generationens teknik. Klar etta var Mimo, alltså massor av små antenner med varsin sändare, som gör 5g-nätet mer effektivt, före uppkoppling direkt mellan enheter, nätverkssäkerhet och VNF, virtualiserade nätverksfunktioner.

– Målet är att få ett snabbare nät. Radio-funktionaliteten är viktig för operatörerna i det här tidiga skedet. Dessutom ser vi att säkerhetsbitens betydelse ökar jämfört med tidigare, säger Peter Linder.

Operatörerna hade i förra årets undersökning fokus på konsumenternas fördelar med 5g. Nu är det tydligare att det även är företagskunder och vissa industri-segment som hamnat i blickpunkten.

– Media och Entertainment är viktiga för operatörerna. Det är en liknande utveckling som sker redan idag med 4g där mer och mer av konsumtionen sker i mobila enheter. Det är naturligt att den utvecklingen fortsätter med 5g, säger Peter Linder.

– Men även fordonsindustrin med utvecklingen av självkörande bilar och publika transporter är viktiga områden.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Hon ska leda Telekområdgivarna

Organisationen Telekområdgivarna får ny ordförande.
Ann-Sofie Fahlgren från Post- och telestyrelsen (PTS) blir den som nu tar över klubban.
– Det finns mycket gott att bygga vidare på, säger hon till Telekom idag.

  • Annons 4

Salesforce introducerar Quip Slides

Ett nytt verktyg samt en omdefiniering av hela samarbetsplattformen.
Nu lanserar Salesforce Quip Slides samt introducerar djupare integration med tredjepartstjänster.