nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Så ska Ericsson få vinden att vända

Under årsstämman berättade Ericssons vd om bolagets strategier. Börje Ekholm ser tre viktiga utmaningar: Att sänka kostnaden per gigabit, att bli helt digitala – och hitta nya intäktskällor.

  • Artikel annons 1

Ericsson har haft motvind. Sett över hela förra året minskade bolagets nettoförsäljning med tio procent, men nu görs en rad satsningar för att få fart på intäkterna. Samtidigt dras svångremmen åt.

– 2017 var ett tufft år med en kontinuerligt nedgående marknad. Vi är långt ifrån nöjda med vår prestation och har vidtagit ett antal åtgärder för att vända utvecklingen och förbättra vår lönsamhet, för att bygga ett långsiktigt starkt Ericsson, sade bolagets vd Börje Ekholm under årsstämman.

Tre viktiga utmaningar

Som en del i detta har man satt som mål att göra besparingar på tio miljarder kronor till mitten av 2018. Börje Ekholm ser tre viktiga utmaningar: Att sänka kostnaden per gigabit, att bli helt digitala – och hitta nya intäktskällor. Ericsson satsar bland annat på managerade tjänster, med investeringar i nya företagsmodeller och ny teknik där man använder automation, maskininlärning och ai.

Ekholm slog fast att 5g-utvecklingen har gått snabbare än förväntat under 2017, och han anser att standarden nu är ”en kommersiell verklighet”. Ericsson har utannonserat en rad affärskontrakt kring 5g, och vd:n sade att de första nätverken kommer redan i år – och bolaget anser att IoT blir det största 5g-området.

Positiva vändningar

På den positiva sidan finns även en comeback i radio-segmentet – det är Ericsson Radio System som driver trenden. Även utvecklingen inom Networks stabiliserades under året. De magra tiderna har inte gått ut över miljöarbetet. Bolaget har lyckats sänka sitt koldioxidavtryck med 14 procent under året – och sett över de senaste sex åren ligger minskningen på sextio procent.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.

  • Annons 4