nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Bara några få procent av Sveriges yta har enligt PTS täckning för mobildata snabbare än 30 Mbit/s.

Så ska Sverige få bättre mobiltäckning

Samhällsmaster är ett av elva förslag på åtgärder från kommunikationsmyndigheten PTS som på relativt kort skulle kunna förbättra kapaciteten och täckningen i mobilnäten.

  • Artikel annons 1

Mobiloperatörerna bygger ut sina nät i snabb takt men täckningen eller snarare avsaknaden av täckning ställer ändå till problem för både privatpersoner och företag. För tal var yttäckningen tidigare i vår enligt PTS omkring 85 procent. Vill man däremot använda näten för att surfa snabbt ser det betydligt sämre ut. Tillsammans täcker de nya 4g-näten cirka 40 procent av Sveriges yta men vill man komma upp i hastigheter över 30 Mbit/s är yttäckningen bara ett par procent.

11 punkter till bättre täckning

Nu har PTS sammanställt en elva punkter lång lista med åtgärder som i ett kortare perspektiv skulle kunna förbättra situationen.

Den första, och kanske viktigaste punkten på listan, är att använda det frekvensutrymme som blir ledigt i 700 MHz-bandet efter att regeringen i våras beslutade att det från och med 2017 inte längre ska användas för marksänd tv.

Delade master

Som nummer två på listan kommer en åtgärd som har sitt ursprung i de regionala dialogmöten myndigheten arrangerade under förra året. Förslaget går ut på att etablera så kallade samhällsmaster för mobiltelfoni. Det betyder master som kan användas av flera olika operatörer och som finansieras tillsammans av både offentliga och privata aktörer. Det kan också handla om att exempelvis kommuner upplåter mast- och antennplatser på höga offentliga byggnader.

Satellit som alternativ

Fullständig yttäckning med traditionell mobilnätsteknik är en utopi men det finns andra alternativ. PTS vill utreda och fälttesta i vilken utsträckning bredband och ip-telefoni via satellit kan vara ett alternativ och komplement. Myndigheten fältförsök har redan dragit igång och ska pågå minst fram till sent i höst.

Hela listan med förslag på åtgärder hittar du här.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.