nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Dariusz Sankowski

Så skyddar du dig mot kriminella som vill kontrollera din telefon

Semestertider hägrar. Telekområdgivarna och en rad mobiloperatörer har sammanställt tips om hur du kan använda din mobil på ett säkert sätt – och hur du skyddar dig mot ficktjuvarna.

  • Artikel annons 1

För några år sedan gick en stöldvåg över Europas turiststäder. Ligor av ficktjuvar hade specialiserat sig på mobiltelefoner och sim-kort, och många gånger användes de för att ringa dyra betalnummer. Enligt Telekområdgivarna ser de tillsammans med operatörerna att problemet nu är på nedgång – men att bli bestulen på resan är fortfarande en realitet.

Många hamnar i tvist med operatörerna

Varje sommar får Telekområdgivarna in ärenden där konsumenter har drabbats av höga räkningar efter att de blivit av sina telefoner eller sim-kort, och sedan råkat i tvist med sin operatör. Som konsument har du personligt ansvar för hur abonnemanget används, och om du har missat att spärra din telefon och sim-kort blir det ofta svårt att få ersättning genom försäkringar.

Nu har Telekområdgivarna tillsammans med mobiloperatörerna A3, Fello, Tele2, Telenor, Telia och Tre sammanställt tips om hur du kan använda din mobil på ett säkert sätt – hur du skyddar du dig från att råka ut för ficktjuvar och stöld, samt vad gör du när olyckan är framme.

Saker att hålla koll på innan du reser

Slå på PIN-kodslås på ditt sim-kort (sim-PIN) genom att gå in på telefonens inställningsmeny, då är även sim-kortet låst och inte bara telefonen.

Skriv upp dina koder (PIN, PUK och mobilens IMEI-nummer) och förvara dem separat från telefonen under resan.

Undersök hur du kan spärra din telefon hos din operatör från utlandet.

Om du har tillgång till dator eller surfplatta eller någon annans telefon – ladda ner program som spårar och stänger av din telefon på distans (till exempel ”Hitta min Iphone” eller motsvarande för andra märken).

Säkerhetskopiera innehållet i din telefon så kan du snabbt återställa den om telefonen blir stulen eller går sönder.

Om olyckan är framme

Det viktigaste för att motverka bedrägerier är en snabb anmälan till mobiloperatören. En polisanmälan räcker alltså inte som spärr, utan du måste även kontakta din operatör och spärra hela abonnemanget. Till detta behöver du din PIN- och PUK-kod.

Spärra också själva telefonen, till detta behöver du ditt IMEI-nummer som du kan hitta genom att antingen knappa in * # 06 # så visas telefonens IMEI-nummer på skärmen, eller titta på kartongen eller kvittot om du har det kvar.

Andra bra saker att tänka på

Läs på innan du reser vad som gäller på just ditt resmål. Tänk på att emojis i sms räknas som flera tecken, vilket kan skapa onödiga kostnader. Detta är framförallt viktigt utanför EU/EES där EU-roaming inte gäller.

Andra länder har som Sverige betalnummer eller nummer med delad kostnad (motsvarande våra 077-nummer). Även nummer som uppfattas som servicenummer kan kosta en hel del att ringa, exempelvis om man hamnar i en telefonkö till någon myndighet i utlandet.

Stäng av dataroaming om du reser med båt i utlandet för att undvika att bli uppkopplad mot satellit. Detta är betydligt dyrare än vanlig taxa. Det kan också hända om du inte stänger av din telefon under flygresan och blir uppringd medan du är uppkopplad mot en satellit.

Var vaksam när du använder öppna (okrypterade) trådlösa nätverk på exempelvis hotell och caféer eftersom det är lätta att avlyssna. Det är också lätt att sätta upp falska trådlösa nätverk. Man kan på så sätt förlora kontrollen över lösenord och annan information.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.