nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Så tog fram Sony fram mobil 3d-skanning

Fem år och mängder med algoritmer. Det är receptet bakom Sonys nya 3d-skanning som kommer i de nya telefonerna i Xperia XZ1-serien.

  • Artikel annons 1

– Sitt helt stilla. Jag ska köra det ganska snabbt den här gången, säger Lars Novak när han för andra gången ska försöka skanna Telekom idags chefredaktörs skalle.

En minut senare kan jag titta ned på telefonens skärm och se en välliknande 3d-modell av mig själv. Den första rundan blev störd av en rörelse i bakgrunden som skapade ett ärrliknande streck i bakhuvudet.

Lars Novak har de senaste sju åren lett Sony Mobiles innovationsenhet och han har gjort över 1000 skanningar under utvecklingen av 3d Creator.

– Det är enkelt att komma igång. Det mesta går att skanna, men fönster och speglar är svårt. Och det gäller alla skanningsteknik, inte bara vår, säger han.

Ungefär 20 personer har jobbat med utvecklingen av 3d Creator sedan 2012. Arbetet har gjorts i Lund och är ett samarbete mellan Sony Mobile och Lunds tekniska högskola.

– Vi har gjort enorma framsteg under de här åren. Mycket på grund de tekniska framsteg som telefonerna gjort både med processorkraft och kamerasensorer, men också för att vi har kunnat fintrimma algoritmerna rejält, säger Lars Novak.

Sony är ensamma om den här tekniken i en mobiltelefon. Det mesta av processen sker i själva telefonen – först i slutfinishen av modellen tar Sony hjälp av extern processorkraft för att göra ett finare rutnät och sätta rätt färg på modellen.

Närmare ett 20-tal patent har sökts och är under behandling.

– Vi kommer att kunna fortsätta utveckla tekniken allt eftersom telefonerna utvecklas. Nu utnyttjar vi verkligen av max av effekten, säger Lars Novak.

Under den stora prylmässan IFA i Berlin i början av hösten presenterade Sony tekniken och fick stor uppmärksamhet. Nu finns också möjlighet att beställa 3d-utskrifter av två välkända leverantörer.

– Det kostar ungefär 700 kronor för en modell av den här storleken, säger Lars Novak och håller upp en ansiktsmodell som är ungefär 10 centimeter stor.

 

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Konftel lanserar mobilapp i USA

En app som gör det möjligt att styra konferenstelefonen med mobilen.
På IT Expo i USA lanserar Konftel sin nyhet.
– Mobiltelefonen är ett viktigt arbetsredskap för alla i näringslivet, säger Peter Renkel, vd på Umeå-företaget.

Telia slog nytt världsrekord – i hastighet

Snart kan sega nät och dålig täckning i tunnlar vara ett minne blott.
Detta då Telia lyckats slå till med ett nytt hastighetsrekord.
– Så småningom ska vi få upp hastigheten i 700-800 mbit/sek, säger Dag Wigum på operatören.

Experten: Här är trenderna på MWC

Glöm telefoner – IoT, 5g och robotar är det som kommer dominera MWC.
Det menar Leif-Olof Wallin, telekomanalytiker på Gartner.
– Visst kommer det nya enheter, men vi förväntar oss inte något revolutionerande längre, säger han.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här