nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Säkerhet lockar fler operatörer

Cybersäkerhetsföretaget Clavister från Övik drar in 250 miljoner kronor för att växa. Ett viktigt segment i tillväxten är plattformen för mobiloperatörer.

  • Artikel annons 1

Clavister har funnits i 20 år och har idag 160 anställda. De närmaste åren ska bolaget växa kraftig, enligt den femårsplan som har lagts. Ett viktigt steg på vägen presenterades idag på en ceremoni i Nasdaq-börsens lokaler.

Europeiska investeringsbanken EIB går nu in med 20 miljoner euro, uppdelat i tre steg i lånefinansiering. Dessutom har investeringsbolaget Tagehus tidigare i höst gått in med 50 miljoner kronor i lånefinansiering.

– Vi befinner oss mitt i den digitala revolutionen. Det är viktigt för den att cybersäkerheten kan garanteras och därför vill vi investera i det här teknikbolaget, säger EIB:s VP Alexander Stubb, fd finsk statsminister.

– Vi har varit snabba i handläggningen av den här investeringen, men inte lika snabba som cyberkrigarna där ute, lägger han till.

Telekom idag fick chansen att ställa några frågor till John Vestberg, vd på Clavister.

Vad ska ni använda pengarna till?

– Vi har under de 20 åren vi funnits satsat väldigt mycket på teknik. På ett typiskt svensk sätt har vi byggt upp tekniken för att sedan börja sälja ordentligt. Nu är det dags att satsa mer på sälj och marknad, säger han.

Ska ni bli fler?

– Jag kan inte säga någon exakt siffra, men vi ska bli fler både på teknik- och sälj/marknads-sidan. Vi ska bli väsentligt fler – det blir en kraftig ökning.

Vilka är era viktigaste områden framöver?

– I och med omställningen till teknik som bygger på IP-teknik i mobilnäten så har vi märkt att de näten behöver samma skydd som vanliga nätet eftersom hackarna hittar även hit. Vi har en stor ökning av intresse från mobiloperatörerna för säkerhetsprodukter, säger han.

– Sen är det vanliga Enterprise-området också fortsatt stort och där kan vi öka.

– Geografiskt är Norden, Tyskland och Japan viktiga marknader. Kan vi nå 5 procents andel av marknaden här så når vi en omsättning på 1 miljard.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tres nya tjänst – ge bort din surf

Ett enkelt svep – och så kan du skicka över mobilsurf till andra användare. I dag lanserar Tre en ny kostnadsfri tjänst kallad 3Skicka surf.
– Det här har potential att i framtiden bli lika vanligt som att Swisha pengar, säger Niklas Grawé på operatören.

  • Annons 4

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här