nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Samsung först ut med vikbar mobil

Nu har världen begåvats med en telefon med vikbarskärm.
Samsung Galaxy Fold blev först ut och mobilen kommer med en rejäl 7,3 tumsskärm.

  • Artikel annons 1

I flera år har det kommit koncept och visionära framtidsstudier om skärmar som är vik- eller hopfällbara. Och nu har Samsung äntligen gått från ritbord – till verklighet. Under ett specialevent presenterade man Galaxy Fold, en modell som skapar en egen nisch på mobil-marknaden.

Galaxy Fold har en 7,3-tumsskärm som kan vikas vilket gör att mobilen blir mer fickvänlig. Samsung kallar skärmtekniken för ”Infinity Flex Display” och mobilen ska klara av ”kraftfull multitasking.
– Samsung skriver nästa kapitel i historieböckerna om den mobila innovationen genom att helt förändra vad som är möjligt i en smartphone, säger Anders Bergqvist, produktchef för telekom på Samsung i Norden.

För er som kommer ihåg presenterade Samsung sitt första vikbara koncept redan 2011, men som synes har det tagit ett tag för ingenjörerna att få till det hela. Själva usp:en är att man får en stor skärm i ett kompakt format.
Så hur har man då lyckats? Jo, Samsung säger att de uppfunnit en ny polymer och att det nya materialet var det som möjliggjorde Fold. Själva displayen är runt hälften så tjock som hos en vanlig smartphone.

Men det krävdes mer än en ny typ av plast för att få till den vikbara telefonen. Samsung säger att de var tvungna att utveckla ett sofistikerat gångjärn. Detta består av flera sammankopplade kugghjul och är dolt inne i ett hölje.
Rent prestandamässigt ska mobilen hålla för de tyngsta och mest intensiva jobben. Den har senaste generationens processer, 12 GB RAM-minne dubbelt batterisystem samt ett kamerasystem med sex linser.

Sugen? Någon gång under andra kvartalet kommer Samsung Galaxy Fold finnas ute.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4