Så ska Umeå bli Sveriges första 5g-stad

5G Med ”Umeå 5G” ska hela staden bli en testmiljö för att utveckla nya digitala lösningar, produkter och tjänster.
– Vi hoppas att detta ska innebära nya arbetstillfällen som kan hjälpa Umeå att växa, säger Mats Berggren, vd på Umeå Energi UmeNet till Telekom idag.

Så ska Umeå bli Sveriges första 5g-stad
MikaelLindmark

Staden är redan en av de bäst uppkopplade i Europa. Sedan slutet av 90-talet har Umeå Energi erbjudit ett öppet stadsnät, och i dag har nästan 90 procent av alla fastigheter i kommunen fiber.

– Vi har byggt ut nätet och ligger i topp när det gäller bredbandapenetration i Sverige, men vi är även den snabbaste staden i hela västvärlden. Det är bara i Sydkorea och Japan som man slår oss. Och om man är kund hos oss i vårt stadsnät så är man framtidssäkrad – vi kommer alltid ligga i framkant. Umeå sticker ut på bredbandskartan i hela Europa, och vi kommer fortsätta utveckla ny teknik och nya tjänster, säger Mats Berggren, vd på Umeå Energi UmeNet.

Sveriges första 5g-stad

Nu ska satsningen ”Umeå 5G” etablera orten som Sveriges första 5g-stad. Tanken är att hela Umeå ska bli en testmiljö där nationella och internationella företag kan utveckla nya digitala lösningar, produkter och tjänster som ger samhällsnytta och en bättre vardag för invånarna.

– Då kan företagen genomföra tester på en geografiskt avgränsad yta, med tillgång till universitetet och även sjukhuset. Vi hoppas att detta ska innebära nya arbetstillfällen som kan hjälpa Umeå att växa, säger han.

Fem offentliga aktörer i Umeå samarbetar kring satsningen: Umeå kommun, Umeå universitet, Umeå Energi och Västerbottens läns landsting, samt Umeå Science Park, som också är projektägare. Deras gemensamma mål är att under 2018 och 2019 bygga upp en infrastruktur som kommer innehålla det första 5g-universitetssjukhuset och 5g-universitetet i Europa. Tanken är att alla medborgare ska dra nytta av 5g-satsningen, men vilka tjänsterna blir är upp till företagens kreativitet.

En öppen grundstruktur för IoT-tjänster

– Vi har ambitionen att skapa en öppen grundstruktur för IoT-tjänster. Det kan vara allt från en soptunna som säger till när den behöver tömmas, till snöskottning – eller som en del i det smarta samhället. Det är spännande och jag tror att samhället kommer kunna erbjuda mer än vad vi kan överblicka i dag, säger vd:n.

5g-utbyggnaden har även stor vikt för hans eget bolag. Umeå Energi äger flera stora infrastrukturer – elnät, kyl/fjärrvärme, ett bredbandsnät, vindsnurror, och man bygger även ett nät för fordonsladdning.

– Hela den här infrastrukturen kommer vi kunna effektivisera, och det är viktigt för oss. Sedan mitten av 60-talet har vi kunnat leverera varmvatten till en källare, men i framtiden kan vi även kunna erbjuda komfort i lokaler – där den boende säger att man vill ha 19 grader varmt i vardagsrummet och 21 grader i sovrummet. Vi vill säkerställa att man bygger ett bra samhälle, där miljön är hållbar för framtiden. Umeå Energi har satt som mål att vara klimatneutrala i år. Det är fyra månader kvar, och jag tror att vi kommer nå dit, säger Mats Berggren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.