nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

I sommar börjar personalen på skånska Näsets läkargrupp möta patienter på distans.

Sjuk på semestern?

I Skanör kan du träffa doktorn via video

I sommar erbjuder Näsets läkargrupp sina patienter att få träffa doktorn i ett videomöte istället för på vårdcentralen.
– Det är inte alltid man måste klämma och känna på patienten, säger personalchefen Anne Thelander.

  • Artikel annons 1

Under våren har sjuksköterskor och läkare vid Näsets läkargrupps två vårdcentraler i skånska Skanör och Höllviken provat att använda videomöten för konsultationer i samband med hembesök.

– Personalen tycker att det har fungerat bra och några av dem tycker att det är extra roligt, säger Anne Thelander, personalchef hos Näsets läkargrupp.

Att komma igång med arbetet kring e-hälsa är något som ingår i ackrediteringsvillkoren i samband med upphandlingen av vårdtjänster, berättar hon. Men någon tydlig definition av vad det innebär finns inte och det finns därför utrymme för vårdföretagen att pröva sig fram.

Patientmöten nästa

Eftersom testerna med videokommunikation mellan olika personalgrupper fungerat bra tar Nästes läkargrupp nu nästa steg och utökar försöket till att också omfatta direkta patientkontakter. Ringer man med start i sommar till någon av vårdcentralerna finns det möjlighet att boka ett videosamtal med läkaren istället för ett vanligt läkarbesök.

– Många av våra patienter är ute och reser på sommaren och istället för att uppsöka en vårdcentral där man befinner sig kan man få prata med sin vanliga läkare här via video. Till skillnad från på telefon är det möjligt att visa upp till exempel ett utslag och det är också lättare för doktorn att avgöra hur patienten mår än om man bara hör rösten, säger Anne Thelander.

Vilka typer av läkarbesök som kommer att fungera bra via video tycker hon att det ännu så länge är svårt att svara på.

– Det blir upp till sjuksköterskan som bokar besöket att avgöra om det är lämpligt. Men det är ju inte alltid som man behöver klämma och känna på patienten.

Använder väl etablerad videotjänst

Videolösningen som Näsets läkargrupp använder är amerikanska tjänsten Vidyo som leverarts av läkargruppens telefonipartner Cortey.

– Majoriteten av våra kunder använder fortfarande video främst för intern kommunikation men sista halvåret tycker vi oss se en ny trend där man vågar ta in video som en kanal även för extern kommunikation, säger Corteys vd Emil Linderberg.

– Vi vet inte hur patienterna kommer att uppleva det att träffa doktorn via video, så till att börja med har vi skrivit ett avtal som räcker sex månader, säger Anne Thelander.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.