nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

”Satsa på ett yrke som inte finns”

Idag inleddes IP Expo på Stockholmsmässan och öppningstalaren pratade om Sveriges framtida företagande och passade dessutom på att ge Trump en känga

Fredrik Reinfeldt
  • Artikel annons 1

Ingen mindre än förre statsministern Fredrik Reinfeldt inledde IP Expo-dagarna och han gav sig direkt in i den digitala framtiden. Han började med att rada upp en lång lista med framgångsrika svenska teknikföretag och ställde sig frågan:

– Hur kan ett litet land som Sverige konkurrera med jätteekonomier som USA och Tyskland?

– Jo, mycket på grund av den tradition som grundlagts och fortfarande är intakt ändå sedan de startades, säger Fredrik Reinfeldt som svar på sin egen fråga.

Den förre statsministern fortsätter med att berömma den svenska traditionen av ingenjörs- och innovationsanda som fortsätter att influera teknisk utveckling över hela världen.

Chefen inte allsmäktig

En annan fördel med Sverige, enligt Fredrik Reinfeldt är att framgång bygger på gruppen och inte på att chefen är allsmäktig.

– Om någon inte håller med chefen är det möjligt att diskutera och kanske komma fram till en bättre lösning. Så är det inte i så många andra länder. Därmed har vi ett bra klimat för startup-företag och innovationer, förklarar han.

Under sitta anförande visar Fredrik Reinfeldt förståelse för dagens yngre generationer och de som komma ska, genom att minnas tillbaks till skoltiden på sjuttiotalet.

– När jag gick i skolan fick vi lära oss vad vi skulle läsa för ämnen för att skaffa oss ett yrke och få ett jobb inom ett specifikt företag. Den yngre generationen har det inte lika lätt.

– Dagens tonåringar vet inte ens vilka slags jobb som kommer att finnas inom 20 år. Ska vi tipsa dem att studera ämnen som ännu inte är uppfunna för att satsa på ett yrke som inte finns för att få jobb inom ett företag som ännu inte existerar?

Och framtiden då?

Enligt den förre statsministern är det viktigt att Sverige får in fler välutbildade människor från hela världen som kan fortsätta inom vår starka företagstradition och bidra med nya innovationer.

– Alla är välkomna i Sverige. Vi har en positiv tradition med mångkultur och så ska det fortsätta. Det är viktigt att påpeka detta i tider av Brexit och Trumps destruktiva politik, säger Fredrik Reinfeldt.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Robot ska ge 18-åringar sanningen om värnplikt

Nya värnplikten omfattar nästan alla 18-åringar. Men få ungdomar vet vad det innebär – därför har Rekryteringsmyndigheten anställt en informationsrobot.
– Förutom att bena ut och förklara missförstånd svarar Värnpliktsboten på alla praktiska frågor som rör mönstring och värnplikt, säger Sofie Engström på myndigheten,

  • Annons 4

Ny mobilitetstjänst testas i Göteborg

Digitalisering för att underlätta resandet för göteborgare.
Under en månad kommer Västtrafik och Göteborgs Stads Parkering genomföra ett mobilitetstest. Syftet är att få ”kunder” att börja kombinera färdsätt.

Telavox fem bästa knep – så vinns en telekomupphandling

Rätt research, ifrågasätta behov samt ”testväxlar”.
Det är några av knepen som Telavox anser är det bästa sättet att visa upp sina telekomlösningar på.
– Min största allergi är de som baserar en upphandling på ett 15 år gammalt Excelark, säger Viktor Sandgren på Telavox.