nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

”Satsa på ett yrke som inte finns”

Idag inleddes IP Expo på Stockholmsmässan och öppningstalaren pratade om Sveriges framtida företagande och passade dessutom på att ge Trump en känga

Fredrik Reinfeldt
  • Artikel annons 1

Ingen mindre än förre statsministern Fredrik Reinfeldt inledde IP Expo-dagarna och han gav sig direkt in i den digitala framtiden. Han började med att rada upp en lång lista med framgångsrika svenska teknikföretag och ställde sig frågan:

– Hur kan ett litet land som Sverige konkurrera med jätteekonomier som USA och Tyskland?

– Jo, mycket på grund av den tradition som grundlagts och fortfarande är intakt ändå sedan de startades, säger Fredrik Reinfeldt som svar på sin egen fråga.

Den förre statsministern fortsätter med att berömma den svenska traditionen av ingenjörs- och innovationsanda som fortsätter att influera teknisk utveckling över hela världen.

Chefen inte allsmäktig

En annan fördel med Sverige, enligt Fredrik Reinfeldt är att framgång bygger på gruppen och inte på att chefen är allsmäktig.

– Om någon inte håller med chefen är det möjligt att diskutera och kanske komma fram till en bättre lösning. Så är det inte i så många andra länder. Därmed har vi ett bra klimat för startup-företag och innovationer, förklarar han.

Under sitta anförande visar Fredrik Reinfeldt förståelse för dagens yngre generationer och de som komma ska, genom att minnas tillbaks till skoltiden på sjuttiotalet.

– När jag gick i skolan fick vi lära oss vad vi skulle läsa för ämnen för att skaffa oss ett yrke och få ett jobb inom ett specifikt företag. Den yngre generationen har det inte lika lätt.

– Dagens tonåringar vet inte ens vilka slags jobb som kommer att finnas inom 20 år. Ska vi tipsa dem att studera ämnen som ännu inte är uppfunna för att satsa på ett yrke som inte finns för att få jobb inom ett företag som ännu inte existerar?

Och framtiden då?

Enligt den förre statsministern är det viktigt att Sverige får in fler välutbildade människor från hela världen som kan fortsätta inom vår starka företagstradition och bidra med nya innovationer.

– Alla är välkomna i Sverige. Vi har en positiv tradition med mångkultur och så ska det fortsätta. Det är viktigt att påpeka detta i tider av Brexit och Trumps destruktiva politik, säger Fredrik Reinfeldt.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

  • Annons 4

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.