nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Krönika

”Slutet nära för Windows i mobilen”

Veckans Microsoft-besked om slaktad hårdvaruutveckling på mobilområdet – och än viktigare, att de i princip ger upp konsumentmarknaden – innebär att slutet för Windows i mobilen nu inte kan vara annat än nära.

  • Artikel annons 1

marcus_kronika_stor

Marcus Gustafsson, Teknikredaktör

Om förutsättningarna på mobilmarknaden inte ändrar sig fundamentalt, och det snabbt, är Windows i vanliga mobiler snart historia. Microsoft har visserligen sagt att de inte gett upp utan bara strömlinjeformar verksamheten, men om chansen för att de skulle lyckas bita sig kvar på mobilmarknaden tidigare var liten framstår den nu som närmast obefintlig.

Trist eftersom operativsystemet i och med lanseringen av Windows 10 nu fungerar utmärkt och Microsoft de senaste åren strösslat marknaden med prisvärda telefoner som varit utmärkta val i företagsvärlden. Trist också eftersom Microsoft varit något på spåret med exempelvis Continuum, funktionen som i alla fall håller liv i drömmen om mobilen som ersättare för vanliga datorer.

Med det annonserade fokuset på företagsanvändare skulle man kanske kunna tänka att de trots allt har en nisch som de dessutom kan utan och innan, men det kommer inte att fungera. Varför inte? Därför att mobilen är lika mycket privat som jobb, oavsett vem som äger den. Och en jobbmobil som inte uppfyller våra privata önskemål förvandlas till en andratelefon vi helst undviker.

För att vara en mobil som tilltalar oss också privat måste alla de appar och tjänster vi gillar finnas för telefonen. Här har Microsoft hela tiden legat steget efter Apple och Google. Det har blivit bättre men med en uttalad strategi att bara göra telefoner för företagskunder med höga krav på säkerhet kommer det intresse som eventuellt fanns hos utvecklarvärlden att tyna bort.

Jämförelsen med Blackberry är ofrånkomlig men det finns en viktig skillnad, Blackberry gick från succé till fiasko medan Microsoft aldrig lyckades bli den tredje stora spelare på mobilmarknaden som man strävade efter.

Helt räknar jag ändå inte med att Windows för mobila enheter kommer att dö. Systerversionen till den vanliga mobila utgåvan av Windows 10, Windows 10 IoT Mobile Enterprise, lär bli kvar för professionella handenheter på samma sätt som Windows Embedded Handheld 6.5 fortfarande lever trots att det är åratal sedan alla vanliga telefoner med Windows Phone 6.5 lämnats till återvinning.

  • Annons 3

Fler nyheter

Hon ska leda Telekområdgivarna

Organisationen Telekområdgivarna får ny ordförande.
Ann-Sofie Fahlgren från Post- och telestyrelsen (PTS) blir den som nu tar över klubban.
– Det finns mycket gott att bygga vidare på, säger hon till Telekom idag.

Salesforce introducerar Quip Slides

Ett nytt verktyg samt en omdefiniering av hela samarbetsplattformen.
Nu lanserar Salesforce Quip Slides samt introducerar djupare integration med tredjepartstjänster.

  • Annons 4