nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Smartare bussbyten med Hogia

En ny tjänst från Hogia ska göra radiosystemen smartare för kollektivtrafikens bussförare.

Foto: Raphael Saulus
  • Artikel annons 1

Den nya tjänsten ska förenkla och effektivisera bussbyten. I grova drag är det tänkt att funka så att en bussförare inte själv behöver identifiera vilka de övriga anslutande bussarna är när föraren närmar sig en bytespunkt. Det smarta radiosystemet bildar istället automatiskt en kommunikationsgrupp med de bussar som befinner sig i närheten av bytespunkten. Och själva poängen är att minska stressen hos bussförarna samtidigt som trafiken flyter smidigare för resenärerna.

Hogias nya tjänst är en integration mellan Hogias trafikledningssystem och det nationella radiokommunikationsnätverket Rakel. Genom att kombinera de två systemen blir det möjligt att bilda kommunikationsgrupper som baseras på linjeturer eller geografiskt område istället för enskilda bussars anropsnummer.

– Eftersom tjänsten är byggd på en integration med Rakel fungerar den också utmärkt i länsöverskridande trafik, kommenterar Mats Johansson, bolagschef för Hogia Communications.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.