nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Smartcaller 2.0 fixar callback utan data

Operatören Innotels tjänst Smartcaller släpps i version 2.0. Den stora nyheten är att callback-funktionen inte längre är beroende av en dataanslutning. Nu ska löftena om billigare internationella mobilsamtal kunna förverkligas.

Smartcaller på Android syns inte förutom när användaren uppmanas att välja samtalsmetod.
  • Artikel annons 1

Telekom idag skrev första gången om den svenska operatören Innotel i januari 2012. Redan då positionerades den som en OTT-tjänst för företag som vill få ner kostnaderna för mobilsamtal till uttalandet och roaming vid resor.

– Innotel och vår plattform har varit i en utvecklingsfas. Ett problem med tidigare lösning är att många företag har förbud på att nyttja data utomlands med mobiltelefonen och då faller Smartcaller 1.0. Bolag som inte har förbud och nyttjade 1.0-versionen och sedan glömde att stänga av data gjorde knappast några besparingar eftersom många appar då ligger i bakgrunden och genererar datatrafik, säger Innotels grundare Mattias Hansson från Opticaller, som har bidragit med mycket av tekniken i OTT-tjänsten.

Men nu har det här hindret undanröjts. I Smartcaller versionen 2.0 behövs ingen datakoppling.

– Vi är först i världen med att få callback att fungera perfekt utan data vid uppkoppling av samtal. Användaren kan både ringa till utlandet och från utlandet helt utan att nyttja någon datakoppling, säger Mattias Hansson och tillägger att man har väntat på att få två patent godkända för att kunna förverkliga lösningen.

Han hävdar att besparingarna kan bli upp till 90 procent i vissa scenarier och länder och att den ofta ligger på kring 50 procent vid roamingsamtal.

Test på MWC

Smartcaller har börjat säljas via återförsäljare på företagsmarknaderna i Sverige och Norge. Månadsavgiften ligger på 99 kronor och tjänsten kan köras tillsammans med alla de svenska mobiloperatörerna.

– Vår testförsäljning har gått otroligt bra och bland de första 25 kunderna finns flera börsbolag, säger Mattias Hansson.

Appen som hör till Smartcaller finns för Android och Ios. I det förstnämnda fallet arbetar den helt i bakgrunden och visar sig bara när användaren ska välja typ av samtal. I Iphone har den en egen dialer-miljö.

Telekom idag fick testa ett Smartcaller-samtal i Barcelona vid MWC. Uppkopplingen av samtalet tar cirka 20 sekunder, vilket man får räkna med när det handlar om callback-principen. Det som sedan gör intryck är ljudkvaliteten. Den är helt i nivå med, om inte bättre än, vanliga mobilsamtal.

Innotel kan terminera trafiken globalt och det faktum att EU håller på att reglera bort roamingavgifterna puttar inte omkull affärsmodellen, menar Mattias Hansson:

– Nej, den ger ekonomiska fördelar inom EU men fungerar i hela världen.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.