nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Smartphone med 3D-skanning

Sony lanserar två nya smartphones med super slow motion video och möjlighet att göra 3D-modeller från verkligheten.

Compact
  • Artikel annons 1

Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact är namnet på de två nya modellerna som Sony presenterat under IFA-mässan, Internationale Funkausstellung Berlin. Trots tillnamnet Compact har de två modellerna mycket gemensamt. Bland annat är de utrustade med två nya Sony-funktioner, varav den ena är Motion Eye-kamera som ”ska fånga detaljer bortom det mänskliga ögat” vilket rent praktiskt betyder möjlighet att spela in slow motion video i 960 bilder i sekunden.

Den andra gemensamma nyheten är 3D-skanning via appen 3D Creator. Funktionen gör det möjligt att skanna valfria objekt i verkligheten och till exempel skicka skanningen till en 3D-skrivare som sedan tillverkar en kopia. Inte så pjåkigt.

Skärmen skillnad

Båda modellerna är byggda på plattformen Qualcomm Snapdragon 835 med X16 LTE för att vara förberedda på nedladdningshastigheter på närmare 1 Gbps. Därtill är de utrustade med det senaste operativsystemet Google Android O och i vanlig ordning är Sony-mobilerna vatten- och dammtåliga.

Den stora skillnaden mellan de två modellerna är förstås storleken. XZ1 Compact kommer med 4,6-tums skärm medan den ”stora” XZ1 har 5,2-tums skärm med exklusiv HDR-upplösning.

Enligt Sony släpps modellerna på marknaden den 6 oktober då XZ1 fått rekommenderat cirkapris på närmare 7 000 kronor och Compact cirka 1 500 kronor lägre.

  • Annons 3

Fler nyheter

Här i labbet skapas Jabra-ljudet

Jabras motto är att vara ledande inom ljud. Telekom idag har besökt koncernens ljudlabb där framtidens produkter forskas fram – och vi har fått känna på både absolut tysthet och massiva störningsljud.

  • Annons 4

EQT:s nya spelare siktar på topp-platsen

IP Only Enterprise är en ny toppspelare på företagsmarknaden. Målet för sammanslagningen mellan IP Only och DGC: att passera Telia i nya marknadsandelar. Telekom idag träffade bolaget för att höra hur det ska gå till.