nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Snabbare mesh-nät med 802.11n

Den senaste standarden för trådlösa nät, iee802.11n, kan nu ta plats i stora yttäckande så kallade mesh-nät. Detta tack vare Motorola som lanserar en ny accesspunkt för ändamålet.

  • Artikel annons 1

Att bygga trådlösa nät enligt den så kallade mesh-principen innebär att varje basstation också är en nod i nätet, den behöver alltså ingen fast uppkoppling. Detta gör det möjligt att bygga stora yttäckande utomhusnät utan att kostnaderna behöver bli så höga.

Tack vare att Motorolas nya accesspunkt AP 7181 använder sig av den senaste wifi-standarden iee802.11n blir det möjligt att höja hastigheten i näten rejält. Uppemot 300 Mbps ska vara möjligt enligt tillverkaren. Snabb internetanslutning, rösttjänster, strömmande högupplöst video och videoövervakning i realtid är några av de möjligheter som kommer med den ökade hastigheten.

En antennteknik som Motorola kallar ADEPT gör att AP 7181 kan kommunicera med två samtidiga dataströmmar i samma kanal utan att få problem med ”skuggeffekter” som annars är vanligt i system med flera antenner. Motorola erbjuder också en rad verktyg för att underlätta planering, underhåll och administration av mesh-nätverk.

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.