nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Snabbare mobilsurf fortsätter breda ut sig

Hastigheterna för mobilsurf fortsätter att pressas uppåt, visar siffror från Bredbandskollen. Särskilt i landets norra delar, byggs det ut.

  • Artikel annons 1

Den genomsnittliga hastigheten i de svenska mobilnäten har ökat med nästan 60 procent mellan 2013 och 2014, visar siffror från Bredbandskollen som drivs av .SE-stiftelsen. 2014 var den genomsnittliga surfhastigheten uppe i nästan 15 Mbit/s. Utbyggnaden av 4g-näten, och att att allt fler mobiler med stöd för 4g är ute på marknaden, är anledningar till utvecklingen, konstaterar stiftelsen.

– Det är glädjande att se att operatörerna satsar på att öka hastigheterna för mobilsurf, men fortfarande finns mycket kvar att göra. Vi blir allt mer mobila och konsumenter förväntar sig, med rätta, att kunna kolla på Netflix och lyssna på Spotify var de än befinner sig, där är vi inte än, säger Bredbandskollens projektledare Rickard Dahlstrand.

Störst ökning i Jämtland

Hastigheterna är snabbast i Stockholms län, med 18,3 Mbit/s. Långsammast går det i Jämtlands län, där genomsnittlig surfhastighet uppmättes till 11,6 Mbit/s. Då är Jämtland ändå det län med den största ökningen mellan 2013 och 2014, med 276 procentig ökning. 2013 var genomsnittshastigheten i Jämtlands län endast 3,1 Mbit/s.

Tele2 snabbast i flest län

Bredbandskollens siffror visar också på vilka operatörer som hade högst genomsnittlig hastighet i flest län. 2013 var det Tele2 som dominerade starkt, då de var snabbast i 16 län. 2014 var de fortfarande snabbast i flest län (11), men Tre började då komma ikapp och var snabbast i sju län. I början av 2015 hade Tre gått om och var snabbast i nio län, mot Tele2:s sju län. Telia var snabbast i tre län, och Telenor i två län. 11 miljoner mätningar ligger bakom siffrorna.

Etiketter:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Södra påbörjar 5g-resan

Ett första steg mot automation via 5g. Skogsägarföreningen Södra ansluter till Telias partnerprogram för 5g och tillsammans med operatören ska de utveckla tekniken vid massabruket i Mörrum.

  • Annons 4