nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

SOS Alarm: ”Ett mycket viktigt verktyg”

Terrorattentat, bränder eller extremväder – nu kan alla i Sverige varnas i förtid.
Detta då alla operatörer som verkar i Sverige nu kan skicka ut ”Viktigt meddelande till Allmänheten”.

  • Artikel annons 1

En varning i tid – kan vara ett sparat liv. Och äntligen kan alla i Sverige få varnings-SMS oavsett var de befinner sig i landet. Detta har blivit möjligt då så kallade Viktigt meddelande till allmänheten, VMA från SOS Alarm kan skickas ut av alla mobiloperatörer.

– Att kunna nå alla i ett område med viktig meddelande till allmänheten i mobilen är ett mycket viktigt verktyg för att snabbt kunna informera om hur man ska agera för att undvika fara vid en större samhällskris eller olycka. SOS Alarm är kontaktpunkten för att begära VMA i Sverige och det är oerhört bra att alla mobiloperatörer nu är anslutna till tjänsten. Det här är ett viktigt led i att stärka svensk krisberedskap och skapa ett tryggare Sverige för alla, säger Kenny Lorentzon, chef för Krisberedskapsavdelningen vid SOS Alarm

Sparar tid och bidrar till att rädda liv

Bakom systemet står norska företaget UMS som utöver Sverige verkar över hela världen och som kan nå över 500 miljoner med sina varnings- och informationssystem.

– Den nationella lösningen som nu är på plats i Sverige medför en betydande modernisering av beredskapstjänsten. Nu, år 2018, söker en majoritet av befolkningen i första hand information via mobilen. Varningar via SMS är exakta, sparar tid och bidrar till att rädda både liv och egendom, säger CEO Espen Gylvik i Unified Messaging Systems.

Att det tagit tid innan detta, till synes väldigt självklara, säkerhetssystemet finns på plats beror på svensk lagstiftning. Det var först efter att en lagändring trädde i kraft i fjol som SOS Alarm fick lov att skicka SMS till personer som befinner sig i ett visst område. Tidigare fick de endast skicka meddelande till telefoner registrerade på en adress i det aktuella området.

Från och med den 7 juni 2018 är alla svenska mobiloperatörer anslutna till tjänsten.

Tekniken för lokationsbaserade varningar, LBAS (Location Based Alerting System), är en lösning som gör det möjligt att varna människor i ett specifikt geografiskt definierat område på ett snabbt och effektivt sätt. Alla mobiltelefoner som befinner sig inom det angivna området varnas med hjälp av information om exakt position från mobilnätet. LBAS gör dynamiska varningar i realtid till verklighet.

Informationen sparas inte på SOS Alarm och får inte användas i andra syften (såsom exempelvis reklam)

 

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.