nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Spansk plastfiber ska ge snabb uppkoppling

Nu lanserar KDPOF sin plastoptiska fiber för hemmet. Den ska klara en hastighet upp till 1 gigabit per sekund, och ta wifi-prestandan till en ny nivå.

  • Artikel annons 1

Plastic Optical Fiber, ”POF”, börjar komma upp i hastighet. Under Broadband World Forum i Berlin kommer spanska KDPOF presentera sin plastoptiska fiber för privatkonsumenter. Den sägs ta wifi-prestandan till en ny nivå och ska kunna erbjuda en hastighet upp till 1 gigabit per sekund.

En fördel med POF är att fibern är robust och kan läggas tillsammans med elkablar, exempelvis bakom golvlisten. Installationskostnaden är låg, och ställer låga krav på installatören. KDPOF plastfiber ger låg latens, snabba nedladdningshastigheter och stabil uppkoppling för video.

Står inför en paradox

– Internetleverantörer och telekomoperatörer står inför en paradox, att samtidigt som hastigheterna har ökat så sjunker kundernas nöjdhet så länge nätet hemma inte levererar, säger Carlos Pardo, vd och medgrundare av KDPOF.

Företaget genomförde en utvärdering av POF tillsammans med Telefonica, och testet visade att KDPOF:s teknik gav användarna snabba uppkopplingshastigheter hemma som möjliggjorde strömning av hd-video, som 4K IPTV – och onlinespel med låg latens.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.