nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Stadshubb för iot i Karlskrona

Som en av de första i Sverige etablerar nu Karlskrona en stadshubb som ska täcka hela kommunens iot-behov. Därmed blir kommunen även medlem i Stadshubballiansen.

  • Artikel annons 1

Karlskrona profilerar sig allt mer som Sveriges iot-metropol. Tidigare i år öppnades portarna till Sveriges första iot-center. En öppen lab-miljö för alla som vill testa iot, uppkopplade saker, och även utbilda sig inom teknikområdet.

Nu annonserar kommunen att de även etablerar en stadshubb för smidigare utbyggnad av iot. En stadshubb kan beskrivas som en trådlös infrastruktur byggd med Lora, (Long Range), för att fånga upp radiosignaler från iot-funktionernas sensorer. Stadshubben vidarebefordrar sedan data ut på fibernätet så de kommer fram till rätt plats eller målgrupp.

– Vi kommer att jobba vidare för att skapa nyttiga samarbeten både lokalt och regionalt för att få så bra utväxling på nya idéer som möjligt. Vår öppna Stadshubb kommer vara ett alternativ och tillgänglig för alla. Nu är det bara fantasin som sätter gränser på vad som kan kopplas upp och skapas av användarna, säger Jan Lindqvist, affärsområdeschef Stadsnät på Affärsverken, i ett uttalande.

Växande nätverk

Den första Stadshubben designades och byggdes i Helsingborg av Öresundskraft för snart ett år sedan och tidigare i år bildades Stadshubbsalliansen som ett nätverk. När Karlskrona nu blivit medlem i alliansen är tre stadshubbar driftsatta i Sverige. Men ytterligare nio svenska stadsnät ligger i startgroparna, och dessa kommer att täcka in sammanlagt 20 kommuner.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

IPsoft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IPsofts Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.