nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Lars Falkdalen Lindahl

Statlig garanti ska ge alla fungerande internet

Saknar du bredband eller bra mobiltäckning? Nu garanterar regeringen alla svenskar tillgång till en internetanslutning på 10 Mbit/s.

  • Artikel annons 1

Regeringen och digitaliseringsminister Peter Eriksson konstaterar att det blir allt mer viktigt att samtliga svenskar kan använda digitala tjänster oavsett var i landet de bor eller arbetar. Därför inför man för första gången en garanti kring fungerande internet.

Garantin införs för att öppna upp för moderna kommunikationslösningar i hela landet – även för de hushåll och företag som inte har tillgång till bredband eller en bra mobiltäckning. Förordningen träder ikraft den 1 mars 2018. Den stipulerar att alla ska ha möjlighet att få en anslutning på 10 Mbit/s.

– Regeringens beslut betyder att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför. 10Mbit/s är idag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Kan ansöka om stöd

Det finns dock ett antal hushåll och företag som ligger så dåligt till geografiskt att telefoni eller en uppkoppling med 10 Mbit/s är förknippat med betydande kostnader. I beslutet ingår därför ett stöd som ges för uppkoppling i en fast punkt. Ansökan och stöd administreras av Post- och Telestyrelsen.

– Stöd kommer att kunna lämnas för den del av kostnaden som överstiger 5000 kr upp till 400 000 kr. Det innebär att stöd inte lämnas för kostnader som understiger 5000 kr, säger Peter Eriksson.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

GTT utökar SD-WAN-tjänst

Flera nätverksapplikationer på en enda universell kundenhet. Nu har GTT utökat sin SD-WAN-tjänst för att leverera mer kostnadseffektiva nätverkstjänster.

Advania köper Itello

Från noll till 600 miljoner. För ett år sedan hade Advania ingen närvaro på it-infrastrukturmarknaden i Norge. Nu har man intagit en betydande position i och med uppköpet av Itello.