nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Studie visar stor okunskap kring molnsäkerhet

Vem ansvarar för säkerheten i molnet? Många företag lever i tron att säkerhetsansvar ingår när de köper publika molntjänster.
– Säkerhetsansvariga har stort förtroende för molntjänsterna men inte vet vilket ansvar de själva har, säger Greg Day på Palo Alto Networks.

  • Artikel annons 1

Det är i en stor undersökning av it-säkerhetsansvariga i Europa som Palo Alto Networks har sett att det finns stora brister i kunskapen. Många företag tror att när de upphandlar en publik molntjänst, så ingår fullt skydd – men så är sällan fallet.

– Säkerhetsteam kan inte anta att säkerheten som ingår i publika molntjänster ger ett fullständigt skydd. Vår undersökning visar att säkerhetsansvariga har stort förtroende för molntjänsterna, men inte vet vilket ansvar de själva har för säkerheten för sina egna data och applikationer, säger Greg Day, Palo Altos säkerhetschef för Europa och Mellanöstern.

Eget ansvar inte självklart

Leverantörerna av molntjänster är ansvariga för säkerheten i molnets infrastruktur, men sedan blir det tunt. Vanligtvis är det köparen av tjänsten som själv får se till att skydda och säkra sin data. I studien framgår det dock att nära en tredjedel av de tillfrågade tror att skydd ingår. Vidare svarar bara hälften (51 procent) av säkerhetscheferna att de känner till sitt eget ansvar. Därtill medger även hälften (52 procent) att de inte har granskat säkerhetskraven när de valt en molnleverantör.

­– Idag uppger bara lite fler än en av tio att de kan ha samma säkerhetspolicy över hela IT-miljön, inklusive flera olika molntjänster. Detta är en situation som måste bli bättre, säger Greg Day.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.