nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Säker platta för företaget 

Fingeravtryck för att logga in? Glöm det. Fujitsus nya platta Stylistic Q736 är den första mobila enheten som scannar venerna i handflatan.

  • Artikel annons 1

Det handlar om en Windows 10-platta som riktar sig mot företagsmiljöer som sätter säkerhet i förarsätet. Stylistic Q736 är ingen lätt och tunn enhet. Den väger strax under ett kilo och kan inte skryta med någon 4k eller Retina-skärm som sina mer kommersiella konkurrenter. Istället är det andra funktioner som sticker ut. Med Palmsecure, en biometrisk säkerhetslösning som bygger på avläsning av venerna i handflatan, ska användaren få en snabbare, enklare, mer hygienisk och mer träffsäker biometrisk avläsning än vad andra tekniker kan erbjuda.

Andra säkerhetsfunktioner innefattar den senaste nfc-standarden, med stöd för nya kontaktlösa generationen av Smartcard. Allt som lagras på enheten kan krypteras och med Intels tom-system kan lösenord och nycklar lagras och skyddas separat på enheten. I övrigt har den ungefär de tekniska specifikationer som vi kan vänta oss av den här typen av platta. Det är dock kul att man inte hållit igen i motorn utan slängt senaste generationens Intel i5- och i7-processorer. I värstingvarianten av Q736 får vi en i7-6600U med 8 GB arbetsminne och 512 GB lagring. Det är utan tvekan en arbetshäst.

Den väl tilltagna 13,3 tum stora full-hd-skärmen har antireflexbehandling och dubbla digitizers som ska ge noggrannare avläsning av både svep med fingrarna och finare rörelser med den medföljande digitala pennan. I likhet med Ipad Pro och Surface Pro finns separata löstagbara tangentbord för mer stationärt arbete. I nuläget är det oklart med såväl svenska priser som svenskt releasedatum, men Fujitsu uppger att plattan ska släppas globalt under mars månad.

  • Annons 3

Fler nyheter

Ericsson åker till Barcelona med ny plattform

Med en förstärkt 5g-plattform åker Ericsson till helgen ned till Barcelona.
– Vi har 42 kontrakt med operatörer varav tio är namngivna. Det är fler än någon annan, säger Helena Norrman, kommunikationschef på bolaget.

  • Annons 4