nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Säker platta för företaget 

Fingeravtryck för att logga in? Glöm det. Fujitsus nya platta Stylistic Q736 är den första mobila enheten som scannar venerna i handflatan.

  • Artikel annons 1

Det handlar om en Windows 10-platta som riktar sig mot företagsmiljöer som sätter säkerhet i förarsätet. Stylistic Q736 är ingen lätt och tunn enhet. Den väger strax under ett kilo och kan inte skryta med någon 4k eller Retina-skärm som sina mer kommersiella konkurrenter. Istället är det andra funktioner som sticker ut. Med Palmsecure, en biometrisk säkerhetslösning som bygger på avläsning av venerna i handflatan, ska användaren få en snabbare, enklare, mer hygienisk och mer träffsäker biometrisk avläsning än vad andra tekniker kan erbjuda.

Andra säkerhetsfunktioner innefattar den senaste nfc-standarden, med stöd för nya kontaktlösa generationen av Smartcard. Allt som lagras på enheten kan krypteras och med Intels tom-system kan lösenord och nycklar lagras och skyddas separat på enheten. I övrigt har den ungefär de tekniska specifikationer som vi kan vänta oss av den här typen av platta. Det är dock kul att man inte hållit igen i motorn utan slängt senaste generationens Intel i5- och i7-processorer. I värstingvarianten av Q736 får vi en i7-6600U med 8 GB arbetsminne och 512 GB lagring. Det är utan tvekan en arbetshäst.

Den väl tilltagna 13,3 tum stora full-hd-skärmen har antireflexbehandling och dubbla digitizers som ska ge noggrannare avläsning av både svep med fingrarna och finare rörelser med den medföljande digitala pennan. I likhet med Ipad Pro och Surface Pro finns separata löstagbara tangentbord för mer stationärt arbete. I nuläget är det oklart med såväl svenska priser som svenskt releasedatum, men Fujitsu uppger att plattan ska släppas globalt under mars månad.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.