nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Svenskar oroliga över säkerhet på internet

Sju av tio svenskar utrycker oro över bristande säkerhet på nätet och strax över tio procent har själva drabbats av dataintrång.

  • Artikel annons 1

I maj månad nästa år träder den nya dataskyddsförordningen, (GDPR), i kraft inom EU. Med anledning av detta har Sifo gjort en undersökning på uppdrag av Tieto för att ta reda på svenskarnas syn på dataskydd och företagens hantering av personlig data.

93 procent av de tillfrågade vill att organisationer som drabbas av dataintrång där uppgifter riskerar att ha läckt ska informera om detta omedelbart eller inom 24 timmar. Samtidigt anger tre av fyra att de kan tänka sig att be företag att radera alla lagrade uppgifter och användardata om sig själva.

Undersökningen visar även att sju av tio svenskar är allmänt oroliga över it-säkerheten och hantering av personliga uppgifter i de digitala tjänster de använder på nätet. Oron varierar dock starkt mellan olika branscher. 66 procent av de tillfrågade har högt eller mycket högt förtroende för it-säkerheten i bankernas digitala tjänster. Medan det rakt motsatta gäller sociala medieföretag och dejtingtjänster där bara nio respektive fyra procent har förtroende.

Även följande framgick:

*14 procent av de medverkande har flera gånger, eller någon gång, fått lösenord och personliga uppgifter läckta på grund av dataintrång.

*Över hälften vill inte att företag använder personliga uppgifter om köpbeteende för att rikta anpassade erbjudanden och tjänster.

Totalt intervjuades 1 268 personer i åldrarna 16-79 år.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tres nya tjänst – ge bort din surf

Ett enkelt svep – och så kan du skicka över mobilsurf till andra användare. I dag lanserar Tre en ny kostnadsfri tjänst kallad 3Skicka surf.
– Det här har potential att i framtiden bli lika vanligt som att Swisha pengar, säger Niklas Grawé på operatören.

  • Annons 4

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här